Haapsalu Jaani kirik avas pärast remonti uksed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu Jaani kirik.
Haapsalu Jaani kirik. Foto: www.eelk.ee

Haapsalu Jaani kirik avas pühapäeval tänujumalateenistusega pärast kolm aastat kestnud remonti uksed, kirjutab Lääne Elu.

Jaani kirik kulub Haapsalu Püha Johannese kogudusele. Kiriku remondiks kulus umbes kaks miljonit krooni ehk ligi 130 000 eurot. Kogudus rahastas kiriku remonti korjandusega, samuti toetasid kirikut Haapsalu linn, kultuurkapital ja muinsuskaitseamet.

Linna muinsuskaitse peaspetsialisti Tõnis Padu andmeil krohviti enne viimast remonti kiriku seinu viimati rohkem kui 200 aastat tagasi, 1789. aasta suurremondi ajal.

Eelmine suur remont oli Jaani kirikus 1970. aastate lõpus, kui selgus, et lagi ei kanna ja kiriku müürid hakkavad laiali vajuma. Kui praegune remont käis eraannetuste, kultuurkapitali, koguduse, linna ja riigi raha toel, siis toona, defitsiidi ja limiitide ajal 1977. aastal alanud kapitaalne remont oli puhtalt koguduse õlul. Siis sai kirik uue raudbetoonist lae ja uue katuse.

Haapsalu Jaani kirikus on Läänemaa suurim orel, mis on ehitatud 1933. aastal.

Haapsalu Jaani kirikut mainiti ajalooürikutes esmakordselt 1524. aastal. Pühakoda on ehitatud tõenäoliselt keskaegse aida müüridele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles