Leedu kutsus koju oma suursaadiku Austrias

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. jaanuar 1991: leedulane seisab Nõukogude tanki ees.
13. jaanuar 1991: leedulane seisab Nõukogude tanki ees. Foto: SCANPIX

Leedu kutsus oma suursaadiku Austrias kodumaale konsultatsioonidele, teatab uudistevõrk ELTA. Suursaadik Giedrius Puodziunas kutsuti Viinist Vilniusse seoses sellega, et Austria lasi vabaks seal vahistatud 1991. aasta 13. jaanuari veretöös kahtlustatava endise KGB ohvitseri Mihhail Golovatovi.


Viini otsuse pärast Golovatov vabastada on meelt avaldanud ka tavaleedulased. «Häbi Austriale,» kuulutas ajaleht Lietuvos rytase teatel Vilniuse Austria saatkonna ees plakat, mille kõrval seisid põlevad küünlad.

Austria ajalehe Kurier andmeil ei pandud Golovatovit isegi mitte käeraudu. Selle väljaande kohaselt teavitati venelast tema tagaotsimisest lennujaama transiittsoonis, mispeale too otsustas kohe tagasi Moskvasse lennata. Ka Vene meedia teatel on Golovatov praeguseks juba naasnud kodumaale.

Uudistevõrk AFP tsiteeris üht anonüümset Leedu diplomaati, kelle sõnul kahtlustavad nad, et Venemaa avaldas Austriale Golovatovi vabastamiseks survet.

Austria justiitsministeeriumi väitel lasid nad Vilniuse veretöös kahtlustatava endise KGB ohvitseri vabaks aga seetõttu, et teda puudutanud vahistamisorder oli sõnastatud liialt ähmaselt. «Orderis nimetatud kahtlustused polnud piisavad kinnipidamisorderiks,» teatas nende pressiesindaja Peter Puller.

Austria justiitsministeeriumi esindaja sõnul palusid nad Vilniusest lisainfot, kuid midagi konkreetset ei saanud. Ühe AFP diplomaatilise allika kohaselt palus Austria seejärel Golovatovil lihtsalt riigist lahkuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles