Kas ülekäigurajale sõitval jalgratturil on eesõigus?

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vöötrada.
Vöötrada. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eelmise kuu lõpul vastas Postimees.ee lugejate küsimustele liiklusseaduse kohta maanteeameti nõunik, liiklusekspert Villu Vane. Et mõned küsimused tekitavad endiselt segadust, avaldame tema vastuse uuesti.

Kordaks siis veelkord üle, mis on kõige olulisem seoses jalgratastega, mille jalgratturid ja ka autojuhid peaksid enne 1. juulit selgeks tegema?

Jalgratturile üks olulisemaid liiklusreeglistiku muudatusi puudutab sõidutee ületamist ülekäigurajal.

Liiklusseadust on täiendatud sättega, mis lubab jalgratturil sõiduteed ületada ülekäigurajal sõites, kuid ei anna jalgratturile teiste sõidukijuhtide suhtes eesõigust. Seda tingimust on jalgratturil väga oluline teada, et mitte sattuda sõiduteed ületades liiklusõnnetusse.

Küll on autojuht kohustatud andma teed jalgratturile, kes ületab sõiduteed, millele autojuht pöörab.

Ülekäigurajal sõiduteed ületades ei tohi jalgrattur ega tasakaaluliikuri juht ohustada sõiduteed ületavat jalakäijat. Jalgratturiga samasugused sõidutee ületamise reeglid kehtivad ka tasakaaluliikuri juhile.

Uuendusena on kehtestatud nõue, et jalgrattur, tasakaaluliikuri juht ja pisimopeedijuht peavad sõidutee ületama jalakäija tavakiirusega. See nõue on otseses seoses liiklusohutuse suurendamise taotlusega, tagamaks, et autojuht jõuaks teede lõikumiskohale lähenevat kaherattalist sõidukit õigeaegselt märgata ning kui liikluskord seda ette näeb - talle teed anda.

Rohkem infot: www.mnt.ee/liiklusseadus2011/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles