Mis on möödumine ja mis möödasõit?

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödasõit
Möödasõit Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eelmise kuu lõpul vastas Postimees.ee lugejate küsimustele liiklusseaduse kohta maanteeameti nõunik, liiklusekspert Villu Vane. Et mõned küsimused tekitavad endiselt segadust, avaldame tema vastuse uuesti.

Palun seletage lahti möödasõit.

Möödasõit on ühest või mitmest sõitvast sõidukist ettejõudmine oma sõidurajalt välja sõites. Möödasõiduks ei loeta ümberpõiget ega möödumist.

Möödumine on ühest või mitmest sõitvast sõidukist ettejõudmine oma sõidurajalt välja sõitmata. Möödumiseks loetakse ka vastusõitvast sõidukist möödumist.

Seega võib sooritada möödasõidu ka pärisuunavööndist väljumata, ehk alati ei pea möödasõidu sooritamiseks sõitma vastassuunavööndisse.

Seoses teie antud möödasõidudefinitsiooniga, palun seletage täpselt, mismoodi täpselt eristatakse «möödasõitu ilma vastassuunavööndisse sõitmata» ning «reavahetust ning seejärel möödumist»?

Reavahatus ja möödumine:
1. Vahetan rida ehk sooritan reavahetuse – näiteks II sõidurajalt I sõidurajale või vastupidi;
2. Kuna sõidukid selle rajal, mille kasuks rada vahetasin liiguvad kiiremini, kui naaberrajal, siis möödun sellest sõidukit, mille taga asusin enne sõiduraja vahetust;
3. Jätkan liikumist ja millalgi, kui tekib vajadus, vahetan uuesti sõidurada.

Möödasõit ilma vastassuunavööndisse sõitmata:
1. Väljun esimeselt sõidurajalt, möödun eeslikuvast sõidukist II sõidurajal, naasen tagasi esimesele sõidurajale.

Mis hakkab saama siis, kui linnas vasakpoolsel real liigub 30 km tunnis mingi liiklusvahend ja parem rada on vaba?

Paremalt möödumine ei ole keelatud (vt eelnevaid selgitusi). Antud situatsioonis on keelatud ju paremalt möödasõit. Seadus ei keela rida vahetada ja siis mööduda teisel rajal aeglasemalt liikuvast sõidukist.

Paremalt möödumine. Eilne kogemus, kus Pärnu maanteel 110 km/h alas on tekkinud ummik, vasakus reas sõidab auto ca 80-85- km/h, paremal sõidureas oli nö vaba koht. Kui ma tast möödun paremalt, kas saan mina trahvi selle möödumise eest või tema, et vasakut rida kinni hoidis?

Paremalt möödumine ei ole keelatud (vt eelnevaid selgitusi). Antud situatsioonis on keelatud ju paremalt möödasõit. Seadus ei keela rida vahetada ja siis mööduda teisel rajal aeglasemalt liikuvast sõidukist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles