Politsei: hakkame karistama korduvaid rikkujaid

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik
Politseinik Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnul sujub liiklus ka uue seaduse ajal suhteliselt samamoodi kui varem, kui ta rõhutas ka, et karistama hakatakse korduvaid uute reeglite rikkujaid.

Tänaku sõnul ei toonud uus seadus politsei töösse erilisi muutusi, sest endiselt hoitakse põhitähelepanu all neid liiklusrikkumisi, mis inimeste elule ja tervisele kõige rängemaid tagajärgi võivad tuua.

See tähendab, et peatähelepanu pööratakse kiiruseületamistele, joobes- või juhtimisõiguseta juhtimisele ja turvavarustuse mittekasutamisele.

Tänak lisas, et tähelepanu all on ka kergliiklejad, kellega viimasel ajal on paraku juhtunud päris mitmeid õnnetusi.

«Liiklusjärelevalve käigus jälgime loomulikult ka ülejäänud liiklusnõuete täitmist,» ütles ta.

Tänaku sõnul on üldnumbrites liiklusväärtegude registreerimine juuli esimesel kümnel päeval umbes neljandiku võrra väiksem kui juunis.

 Tänak toonitas ka, et kuna mõned uued reeglid eeldavad liiklejatelt teatud soetuste tegemist (näiteks rattakiiver või punane tagatuli) ja uute reeglitega harjumiseks kulub aega, on politsei 1. juulist pigem keskendunud uute seadusepügalate selgitamisele.

Tänaku sõnul küsitakse politseinikelt väga palju nendesamade punktide kohta, mida avalikkuseski analüüsitud – jalgratturite eesõiguse puudumine rattal ülekäigurada ületades, mopeedi juhtimisõigus ja registreerimiskohustus, dokumentide kaasas kandmise kohustuse äralangemine, möödumine ja möödasõit.

«Paljuarutatud mobiiltelefoniga rääkimise keeld on tegelikult asulates juba ammu kehtinud, kuid juurdub visalt,» rõhutas ta. «Mitte kõik liiklejad ei ole veel aru saanud, et uue seaduse kohaselt ei tohi sõidukit juhtides mobiiltelefoni käes hoida.»

Tänaku väitel on võõras ka aastaringne pimedal ajal helkuri kandmise kohustus – kui talvekuudel on maapiirkondades helkur valdaval osal liikujatest, siis suvist enese nähtavaks tegemist tuleb veel harjutada.

Tänak rõhutas aga, et üleminekuaeg uue seaduse nõuetele ei kesta kindlasti igavesti ja politsei hakkab selles suunas liikuma, et nõuete rikkujaid vastutusele võetakse.

«Üheks määrajaks saab siin kindlasti ka see, kui ohtlik on rikkumine ja kas on tegemist korduvusega,» selgitas ta. «Ehk siis teistkordselt sama rikkumise eest enam lihtsalt näppu ei vibutata.»

Et rikkumisi vältida, tuleks seadus endale kiiresti selgeks teha ning vajalikud asjad soetada ja kasutusele võtta.

«Üldohtlikku käitumist aga üleminekuga põhjendada ei saa, nii on juba täna uute nõuete rikkumisena  kirja läinud paar juhtumit, kus mopeedijuht on olnud alkoholijoobes,» lisas ta.

Tänaku sõnul saab uue seadusega tutvuda maanteeameti kodulehel, kuid liikluses segadusse sattudes soovitab ta igal juhul ettevaatlikkust.

«Mõistlik on pigem anda teistele teed, kui jääda oma eesõigusele lootma,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles