Eesti saab mehaanika innovatsioonikeskuse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnopoli hoone.
Tehnopoli hoone. Foto: Helin Loik/Arvutimaailm

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, mehhatroonika assotsiatsiooni juhatuse liige Jüri Riives ja Tehnopoli juhatuse liige Pirko Konsa allkirjastasid täna koostöömemorandumi Mustamäele ainulaadse mehaanika innovatsioonikeskuse rajamiseks.


Innovatsioonikeskuse eesmärk on tõsta Eesti töötleva tööstuse mainet, suurendada ettevõtete konkurentsivõimet ning arendada innovaatilisust.

«Et olla innovatsioonivõimelised ja oma tehnoloogiat arendada, on vaja laboreid ja seadmeid ning selleks ongi koostöö äärmiselt oluline,» ütles Juhan Parts täna hommikul messi Instrutec 2008 avamisel toimunud memorandumi allkirjastamisel.

Jüri Riivese sõnul tuleb üha enam liikuda suurema lisandväärtusega tootmise suunas. «Kõrgtehnoloogiline tootmine peaks olema Eesti tulevik. Arendatav mehhatroonika valdkonna kõrgtehnoloogiline keskus on teerajajaks tootmise ja teaduse tõeliseks integratsiooniks,» sõnas ta.

«Meil on hea meel, et Tehnopol on kujunemas uusi teadmisi loovaks ja koondavaks linnakuks, mis tegutseb Eesti ettevõtete hüvanguks,» ütles Pirko Konsa. Ta lisas, et juba täna tegutsevad Tehnopolis vähiuuringute ja elektroonika teadusarenduskeskused. «Ülikoolide lähedus ja Mustamäele kogunenud kompetents aitab kindlasti ka mehaanika valdkonna arengule kaasa,» nentis ta.

Memorandumi allkirjastamisel rõhutasid pooled, et Eesti majanduse tugevus sõltub oluliselt tööstusettevõtete globaalsest konkurentsivõimest ning kuna tänaseks on odavale tööjõule keskendunud ettevõtete eelised kadunud, on tehnoloogiline hüpe hädavajalik.

«Edasise riikliku rikkuse kasvatamiseks peab ennekõike suurendama Eesti ettevõtete tootlikkust uute tehnoloogiate juurutamise ning klastrite arendamisega kaudu,» seisab memorandumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles