Uudelepp tõstis esile Paeti ja Aaviksood

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitikavaatleja Agu Uudelepp.
Poliitikavaatleja Agu Uudelepp. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsuse esimese saja päeva jooksul on jõulise tegevusega enim silma paistnud Urmas Paet ja Jaak Aaviksoo, leiab politoloog Agu Uudelepp.

«Paeti puhul tuleb tõdeda, et kogenud ministri jätkamine oli Liibanonis pantvangi võetud ratturite vabastamiseks vaieldamatult kasulik,» rääkis Uudelepp.

IRLi poolt tõi ta esile Jaak Aaviksoo ja Mart Laari tegevuse esimese saja päeva jooksul uutes ametites, kuid positiivset äramärkimist leidis neist vaid haridusminister.

«Aaviksoo on vaieldamatult oma liistude juures, tundes haridustemaatikat läbi ja lõhki ning algatades kohe arutelu, mida näiteks kõrghariduse arendamiseks teha,» ütles ta.

Uudelepa sõnul andvat see lootust, et Aaviksoo ei kuluta asjatult aega ning hariduses muutuvad asjad selgemaks ja lähevad paremuse poole.

«Mart Laari tegutsemine on olnud vähem sisukas, väljapoole on paistnud peamiselt veidi ajast maas sõnavõtud ametnike koondamisest ja veidravõitu konkurss avalike suhete nõuniku leidmiseks. Loodetavasti ilmuvad välja ka valdkonda puudutavad asjalikud tegevuskavad,» pidas ta kaitseministri senist tegevust ebaõnnestunuks.

Politoloogi hinnangul on Reformierakonna ministritest veel silma paistnud ka kultuuriminister Rein Lang, kellele olevat kasuks tulnud eelmine töökoht ministeeriumis, kus paratamatult puututakse kokku ka kõigi teiste valdkondade problemaatikaga.

Tema sõnul polnud üllatav seegi, et saja päeva jooksul on toimekamad olnud varasema ministrikogemusega inimesed. Riigikogust või parteikontorist otse ministriametisse tõusnud poliitikud on vähem silma paistnud.

Uudelepp märkis, et võrreldes eelmise Reformierakonna ja IRLi valitsusega üritab väiksem koalitsioonipartner IRL rohkem oma mängu peale suruda.

«Kodualuse maa maamaksust vabastamine oli IRLi jaoks põhimõttelise tähendusega, sest see oli neil üks kolmest suurest valimislubadusest. Arvatavasti loodetakse, et lubaduste kiire täitmine saab aluseks erakonna toetuse tõusule,» arvas ta.

Agu Uudelepp tõdes kokkuvõtvalt, et valitsuse esimesed sada päeva on kulgenud ootuspäraselt.

«Põhimõtteliselt on ju tegemist hästi kokkutöötanud partneritega, kes tunnevad teineteist suurepäraselt, mõne ministri vahetumine ei muuda oluliselt tervikpilti. See tähendab, et valitsus ei vajanud sisseelamisaega, vaid sai kohe tegutsema hakata,» märkis ta.

Märtsivalimiste järel ametisse asunud valitsusel täitus neljapäeval, 14. juulil sada päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles