Senaator: USA autotootjad tuleks pankrotti lasta

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senaator Richard Shelby.
USA senaator Richard Shelby. Foto: AFP / Scanpix

USA suurimad autotootjad ei peaks saama 25 miljardi dollari suurust riiklikku abipaketti, need tuleks hoopis pankrotikaitse all (Eestis vastab sellele saneerimismenetlus) ümber korraldada, soovitas juhtiv vabariiklasest senaator.


«Ma ei usu, et neil oleks kiireid plaane oma tegevusmudeli muutmiseks ja siiani on see olnud läbikukkumise mudel. Ma arvan, et parim oleks midagi pankrotikaitse taolist,» vahendas BBC senaator Richard Shelby sõnu.

Tema arvates peaksid autofirmade juhid lahkuma ning ettevõtted peaksid tegema pankrotikaitse all tarvilikke ümberkorraldusi. Fordile, General Motorsile ja Chryslerile 25 miljardi dollari andmine oleks Shelby sõnul lihtsalt ajutine elus hoidmine.

Tööstusringkonnad ja demokraadid on toetanud ideed võtta vajalik rahasumma valitsuse 700-miljardilisest abipaketist. Demokraatide arvates tuleb autotööstustele raha anda selleks, et nad saaksid turule tuua uue säästlikumad mudelid. Ühe argumendina kõlab, et autööstustele riikliku abi andmata jätmisel tuleks kaduvate töökohtade ja muude probleemide tõttu maksumaksjal ikkagi kulusid kanda.

Abiplaani vastu on president Bushi administratsioon, sealhulgas rahandusminister Hank Paulson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles