Vaher: Schengeni tugevdamine toob IT-agentuurile miljardiprojekti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomälestus Eesti ühinemisest Schengeni leppega.
Fotomälestus Eesti ühinemisest Schengeni leppega. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Siseminister Ken-Marti Vaher osales esmaspäeval Poolas Sopotis justiits- ja siseministrite mitteametlikul kohtumisel, kus olid arutlusel Schengeni ala tulevik ja IT-agentuuri arendatavad uued infosüsteemid.

Vaheri sõnul ei seisne Schengeni tugevdamine sisepiiride taastamises, vaid võimes kaitsta välispiire ja tõkestada kuritegevust, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Tema sõnul tuleb kasutusele võtta uued tehnoloogilised lahendused, mis lihtsustaksid politsei- ja piirivalveasutuste tööd.

«Senised töövahendid nagu Schengeni infosüsteem pole enam piisavad,» ütles Vaher.

Ministrid arutasid Sopotis toimunud kohtumisel Euroopa Komisjoni kava esitada ettepanekud uute üle-euroopaliste IT-süsteemide loomiseks, milleks esialgsetel hinnangutel võib kuluda kuni 1,3 miljardit eurot. Projektide juhtimise eest asuks plaani kohaselt vastutama Tallinna loodav IT-agentuur.

Põhimääruse järgi peab agentuur haldama ja arendama Schengeni infosüsteemi, Euroopa viisainfosüsteemi ja Euroopa varjupaigataotlejate andmebaasi. Euroopa Komisjoni e-piiride paketi esitamisel lisanduks agentuuri ülesannete hulka üle-euroopalise sisenemis- ja väljumissüsteemi, registreeritud reisija programmi ning elektrooniliste piiriületusväravate kasutuselevõtmise koordineerimine.

IT-agentuuri käivitamist ja uute IT-projektide tulevikku arutas siseminister esmaspäeva õhtul ka Euroopa Komisjoni siseasjade voliniku Cecilia Malmströmiga. Vaheri sõnul peab Eesti kõige olulisemaks üle-euroopalise sisenemis- ja väljumissüsteemi käivitamist, et tugevdada järelevalvemeetmeid Schengeni alas ja maandada sisejulgeoleku riske, mis võivad kaasneda võimaliku viisavabaduse andmisega naaberriikidele.

Süsteem sisaldaks piiriületajate passiandmeid ja sõrmejälgi, võimaldades edukamalt tuvastada kurjategijaid ja Schengeni alas ebaseaduslikult viibivaid inimesi. Siseministri kinnitusel on tegu olulise ennetusabinõuga tingimustes, kus enamik ebaseaduslikest immigrantidest on üleaja viibijad, kes ei pea viibimisreeglitest
kinni.

«Praegune passide tembeldamine ei ole ebaseadusliku rände ega organiseeritud kuritegevuse tõkestamiseks piisav,» märkis Vaher.

Teiste teemadena arutasid ministrid esmaspäevasel kohtumisel Euroopa varjupaigasüsteemi loomist ning koostööd sünteetiliste narkootikumide vastases võitluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles