Austria lehed kiidavad ELi volinikku nende poole valimise eest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ei Kremli provokaatoritele ja palgamõrtsukatele,» teatab see loosung üleeile Vilniuse Austria saatkonna ees meelt avaldanud mehe käes.
«Ei Kremli provokaatoritele ja palgamõrtsukatele,» teatab see loosung üleeile Vilniuse Austria saatkonna ees meelt avaldanud mehe käes. Foto: SCANPIX

Tänased Austria ajalehed kiidavad ELi justiitsvolinikku Viviane Redingit selle eest, et too toetas Viini, kes vabastas 1991. aastal Vilniuse veresaunas osalemises kahtlustatava endise KGB ohvitseri Mihhail Golovatovi, vahendab uudistevõrk AFP.


«ELi justiitsvolinik ütleb, et Austrial on õigus,» kirjutas päevaleht Die Presse oma esiküljel. Der Standard lisas: «Viini tegevus on volinik Redingi hinnangul seadusega vastavuses.»

Leedult, Lätilt ja Eestilt ühise kaebekirja saanud Reding tundus AFP hinnangul pärast eile Poolas Sopotis toimunud ELi justiitsministrite kohtumist toetavat Viini. «Juriidilisest vaatepunktist võttes ei pidanud Austria seda vahistamisorderit rakendama. Mistap õiguslikult on see vastus väga selge,» leidis volinik.

Samas tunnistas ka Reding, et lisaks juriidilisele õigustusele on olemas ka poliitiline aspekt, mida tuleb arvesse võtta. Selle valguses soovitas Reding Austria ja Leedu ministritel rohkem koostööd teha.

Austria Innsbrucki Ülikooli õigusprofessori Klaus Schwaighoferi hinnangul võinuks Austria Golovatovi juhtumi puhul siiski võtta tarvitusele muid meetodeid, kui tema kohene vabastamie. «Saab ära võtta passi, panna inimese maksma kautsjonit, nii, et ta jääks edasi riiki,» ütles õigusteadlane AFP-le.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles