Euroliidu abil suletakse kaks tuhamäge

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesetõus Kiviõli tuhamäel.
Päikesetõus Kiviõli tuhamäel. Foto: Egert Kamenik/ Postimees

Euroopa Liit annab sadu miljoneid, et sulgeda Kiviõli ja Kohtla-Järve poolkoksiprügilad, mida rahvasuus kutsutakse tuhamägedeks.

Täna kinnitas valitsus põlevkivitööstuse nõuetele mittevastavate prügilate korrastamise investeeringute kava aastateks, mille alusel suletakse ja korrastatakse Kohtla-Järve ning Kiviõli poolkoksiprügilad, teatas keskkonnaministeerium.

Kohtla-Järve ning Kiviõli nn tuhamägede sulgemise ja korrastamise rahastamiseks on Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist kokku kavandatud 850 miljonit krooni, millest 750 miljonit krooni kulub Kohtla-Järve poolkoksiprügila sulgemiseks.

«Kohtla-Järve ning Kiviõli poolkoksiprügilad asuvad jätkuvalt riigi omandis oleval maal, seega tuleb riigil selle probleemi lahendamiseks sekkuda,» selgitas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Ka pole kunagiste jäätmeid tekitanud ettevõtete prügilate sulgemise kohustus üle läinud praegu tegutsevatele ettevõtetele. «Meile on aga väga tähtis, et need ohtlikke jäätmeid sisaldavad prügilad enam loodust ei saastaks,» sõnas minister.

Vastavalt jäätmeseadusele peavad Eestis nõuetele mittevastavad prügilad
olema suletud järgmise aasta 16. juuliks ja korrastatud 2013. aasta 16. juuliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles