Ruhnu puithooned on mardikakahjustusi täis

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu uus ja vana kirik.
Ruhnu uus ja vana kirik. Foto: Tiina Kõrtsin/SL Õhtuleht

Kolmapäevast alates on Ruhnu saarel kümneid oma ala spetsialiste Eestist ja välismaalt, kes uurivad ja puurivad läbi kõik hooned Ruhnus, et teada saada, mis seis seal mardikakahjustuste osas täpsemalt valitseb ning kuidas olukorra parandamiseks edasi toimida tuleb.

«Puitkonstruktsioonides on äärmiselt ulatuslikud mardikate tekitatud kahjustused ja see ei ole mitte üksnes ühes hoones, vaid üle kogu saare ja sõltumata hoone vanusest – kõikides hoonetes on mardikakahjustus olemas,» tutvustas seen- ja mardikakahjustuste töötoa korraldaja Kalle Pilt Saare Häälele Ruhnu hoonete seisukorda.

Kuigi mai lõpul avaldas Pilt lootust, et Ruhnu kirikute aktiivse päästmisega saab ehk pihta hakata juba sel sügisel, arvas ta nüüd, et tõenäoliselt jääb see ikkagi tulevasse aastasse.

Põhjus on siinjuures lihtne: muinsuskaitse eritingimused on tarvis koostada nii mardikate tõrjumise kui ka torni tugevdamise kohta ja kõik see võtab aga omajagu aega.

Hea uudis on Kalle Pildi sõnul aga see, et projekti Euroopa Liidu esindajatelt laekus info ajapikenduse kohta, et projekt ikkagi ellu viidud saaks ja tänu sellele ei ole ka väga kiire ning plaanitud ajal saavad kavandatud tegevused ikkagi valmis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles