Lastekaitse: eakohane seksuaalkasvatus peaks algama kodust

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malle Hallimäe
Malle Hallimäe Foto: Ergo Kuld

Lastekaitse valdkonnajuhi Malle Hallimäe hinnangul on oluline Eesti ühiskonnas väärnähtusest rääkida, sest nii saavad inimesed teadlikumaks, oskavad seda märgata ja ka sellest teada anda.

Justiitsministeeriumi statistika kohaselt on 2011. aastal kuue kuuga lasteporno valmistamise ja selle võimaldamise ning lapseealise seksuaalne ahvatlemise juhtumite arv võrreldes 2009. ja 2010. aasta sama perioodiga selgelt tõusnud.

Hallimäe arvates on juhtumite avastamise suurenenud arv kindlasti seotud politsei- ja piirivalveameti viimaste aastate tegevustega, sest prefektuuride juurde loodi lastekaitsetalitused ja tööd alustas veebikonstaabel.

Hallimäe lisas, et mitmed asutused ja mittetulundusühingud olnud aktiivsed teadlikkuse tõstmises sellelaadsest kuritegevusest.

Näiteks 2010. aastal alanud projekti «Targalt internetis» raames teevad Lastekaitse Liidu koordineerimisel koostööd Tiigrihüppe Sihtasutus, lasteabitelefon 116 111, sotsiaalministeerium ning politsei.

Projekti raames avati 2011. aasta veebruaris veebikeskkond www.vihjeliin.ee, mis võimaldab interneti kasutajal edastada teavet internetis levivast laste seksuaalset ärakasutamist kujutavast materjalist.

Hallimäe väitel on aga oluline, et Eesti ühiskonnas sellest väärnähtusest räägitakse. Samuti on tema arvates tähtis eakohane seksuaalkasvatus, mis peaks algama juba väikelapse eas kodus.

«Vajalik on, et laps teaks, et kellelgi ei ole õigus tema kehalist puutumatust rikkuda,» rõhutas Hallimäe.

Hallimäe rõhutas ka, et lapsevanemad peaksid huvi tundma, mida nende lapsed internetis teevad ning toetama nende head internetikasutust.

«Usalduslikud suhted peres toetavad laste toimetulekut ja probleemide korral julgeb laps sellest ka oma vanemale rääkida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles