Valitsus tunnistas aastaid kestnud seaduserikkumist

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik paneb veebi välja, miks keegi soovijatest passist ilma jäi.
Riik paneb veebi välja, miks keegi soovijatest passist ilma jäi. Foto: dhs.riigikantselei.ee/dhsavalik.nsf

Vabariigi valitsus ja selle juures tegutsev riigikantselei tunnistasid enam kui kolm aastat kestnud seadusevastast tegevust, mille käigus lausavaldati delikaatseid isikuandmeid Eesti kodakondsust saada soovinud inimeste kohta, teatasid

ERR Uudised

.

«Tegemist oli kahetsusväärse veaga riigikantselei dokumendiregistris olevate korralduste avaldamisel,» tunnistas valitsuse pressiesindaja pärast portaalis ERR Uudised ilmunud artiklit kodakondsustaotlejate andmetega ümberkäimisest Eestis.

«Kahetsusväärse vea» all pidas pressiesindaja silmas isikuandmete kaitse seadusega vastusolus tegevust, mille käigus paljastas valitsus internetis suure hulga inimeste delikaatseid isikuandmeid - alates nende karistusregistri arhiivi väljavõtetega ja lõpetades infoga kodakondsuse taotlejate laste ja päritolu kohta.

«Riigikantselei on vea parandanud ja isikuandmeid sisaldavad korraldused ei ole enam registris kättesaadavad,» kinnitas pressiesindaja neljapäeva õhtul.

Riigikantselei täpsustas veel, et kodakondsuse andmist puudutavaid valitsuse korraldusi ei avaldata Riigi Teatajas alates 1. juulist 2005 - enne seda tähtpäeva on korraldused avaldatud õiguspäraselt ning need ei sisalda delikaatseid
isikuandmeid.

Seega on 20. november 2008 kuupäev, mil Eestis lõpetati nende korraldamiste ebaseaduslik avaldamine täielikult - seda ka riigikantselei dokumendiregistris.

Andmekaitse Inspektsioon leidis veel selle nädala kolmapäeval, et riigikantselei tegevus kodakondsuse taotlejate täieliku kuriteoregistri ja muude andmete avaldamisel on formaalselt seaduspärane - inspektsioonil oli jäänud kahe silma vahele asjaolu, et Riigi Teataja oli delikaatseid isikuandmeid sisaldavate valitsuse korralduste avaldamise lõpetanud juba enam kui kolm aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles