Noorsotsid avaldasid Norra sõprade hukkumise puhul kaastunnet

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulistamine Norra tööpartei noortekogu suvelaagris Utøya saarel.
Tulistamine Norra tööpartei noortekogu suvelaagris Utøya saarel. Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) noorteorganisatsioon Noored Sotsiaaldemokraadid tegi avalduse, milles väljendavad sügavat kurbust, et «meie sõbrad ja koostööpartnerid Norras on hukkunud ja saanud viga traagilise sündmuse käigus. Avaldame kaastunnet hukkunute lähedastele ning kogu Norra rahvale suure kaotuse puhul.»

Noorte Sotsiaaldemokraatide avaldus

«Tunneme Norra Töölispartei noorteorganisatsiooni liikmetega lähedast sidet, sest oleme olnud aastaid koostööpartneriteks. Meil on sarnased väärtused ja ideaalid - meie kõigi sooviks on tuua maailma rohkem rahu ja heaolu, seda nii kodus kui väljaspool kodumaad. Juhtunu on meie jaoks iseäranis vahetu ja kohutav kogemus, sest Eesti noorte sotsiaaldemokraatide esindajad on osa võtnud sel samal Utøya saarel toimunud seminaridest ja suvelaagritest.

Meie koostöö Norra mõttekaaslastega sai alguse 1990ndatel aastatel, mil Eesti iseseisev riik ja demokraatia alles esimesi samme astusid. Norra sõbrad on meile toeks ning aitasid meil mõista demokraatliku ühiskonna olemust ning väärtuseid. Seda panust ei maksa alahinnata ning meie oleme nendepoolse toetuse eest tänulikud.

Kuid sõpruse ja koostöö kõrval ei maksa unustada, et löögi on saanud kogu Norra ühiskond. Need pea sada hukkunud noort võinuks olla Norra järgmise põlvkonna liidrid poliitikas ja kodanikuühiskonnas, kes elu Euroopas ja mujal maailmas edasi viivad.

Kutsume kõiki üles seisma demokraatlike väärtuste, inimõiguste ja õigusriigi eest. Just nendes väärtustes seisneb parema ja turvalisema maailma võti. Meil, endistel ja praegustel noortel sotsiaaldemokraatidel, lasub hukkunute ja vigastatute nimel kohustus neid väärtusi kaitsta.»

Noorte Sotsiaaldemokraatide juhatuse nimel on avaldusele alla kirjutanud ühenduse president Lauri Läänemets ning endised presidendid Peep Peterson, Randel Länts, Jarno Laur, Gerri Lesk, Jörgen Siil, Kairit Kolsar ning Heiki Järveveer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles