Pakosta: on oluline, et perverdid ei saaks tegutseda karistamatult

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Montaaž Lennart Rikk

Lastevanemate Liidu liikme Liisa Pakosta hinnangul on oluline, et inimestel oleks julgust oma kahtlustest teatada, sest on oluline, et perverdid ei saaks tegutseda karistamatult.

Pakosta hinnangul on kuritööde avastamise kasvu taga mitu asjaolu ja kindlasti tulen kiita inimesi kelle töö tõttu on hakatud juhtumeid rohkem avastama. Samuti kiitis Pakosta kodanikuaktiivsust.

«See on äärmiselt oluline, et perverdid ei saaks tegutseda karistamatult - hirm hoiab uute kuritegude sooritamise eest  ja meie eesmärk on ju, et neid kuritegusid ei juhtuks,» sõnas ta.

Pakosta sõnul on inimesed nendegi poole pöördunud kahtlustega mõne lähedase või tuttava suhtes, kuid samas pole inimesed olnud kindlad, et mida ja kuidas ette võtta.

«Oleme siis palunud politseisse pöörduda ja paluda täielikku anonüümsust ja veennud, et politsei kontrollib kõigepealt asjaolusid väga delikaatselt,» selgita ta. «Oleme ka öelnud, et mõelge nende laste peale ja, et mida teie vapper tegu saaks ära hoida.»

Teine põhjus on Pakosta hinnangul sotsioloogide-psühholoogide laual, et selgitada, kas toimunud on perverssete kuritegude kasv või on hakatud sellest lihtsalt rohkem rääkima.

«Kas ühiskond on muutunud koos vabameelsusega ka sedapidi, et perverdid tunnetavad suuremat tegutsemisõigustust?» küsis ta. «Kas ühiskond, kus soositakse oma tunnete vabamat väljendamist, kompab liiga julgelt ka niiöelda piiripealseid alasid?»

Pakosta tõstis eraldi esile politsei tööd ja seda, et tööle on võetud erioskustega inimesed ning oluliselt rohkem hakanud ka meedia kaudu peresid harima.

Tema hinnangul saab politsei ennetustööna teha kahte asja. Esiteks harida, teavitada ja õpetada ning teadmisi vajavad nii vanemad, pedagoogid, sotsiaaltöötajad, perearstis, poliitikud kui ka kolleegid politseis, kellel pole vastavat ettevalmistust.

Teiseks tuleks tagada, et mistahes pöördumine saaks kõige parema reageeringu.

«Probleem on nimelt selles, et osad pöördumised jäävad väidetavalt ikkagi adekvaatse tähelepanuta või siis ka reageeritakse üle - kumbagi ei tohiks juhtuda ehkki see on väga keeruline,» selgitas ta.

Pakosta sõnul ei tohiks kõige selle taustal aga lolliks minna, sest kui meestreener kallistab võidukalt esinenud poissi või kui naisõpetaja embab oma väiksemaid õpilasi, on see täiesti normaalne.

«Ehk nagu luuletaja Sang väga täpselt ütles: võileib pauna, suudlus palgele, nendest inimlaps saab jaksu jalgele,» sõnas Pakosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles