Breiviki manifest sisaldab Mao Zedongi, Machiavelli ja terrorist Kaczynski mõtteteri

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theodore Kaczynski.
Theodore Kaczynski. Foto: SCANPIX

Norra terroriaktides süüdistatava Anders Behring Breiviki manifestist leiti fragmente, mis on kopeeritud USA kurikuulsa terroristi Ted Kaczynski ehk Unabomberi kunagisest üleskutsest.

Politseiuurijad hakkasid kahtlema, kas Breivik oleks suutnud 1500-leheküljelise manifesti «2083 – Euroopa iseseisvusdeklaratsioon» üksinda kirja panna, kuna nende arvestuste kohaselt oleks manifesti koostamiseks kulunud aastaid, vahendab ERR Uudised.

Manifesti analüüsides selguski, et dokument sisaldab muu hulgas Mao Zedongi ja Machiavelli tsitaate, samuti on Breivik tuginenud ka Kaczynski mõtteteradele.

Breiviki seisukoht, et tema teod on «õudusttekitavad, kuid vajalikud», kordab sisuliselt Unabomberit, kes arvas niiviisi oma manifestis «Industriaalühiskond ja selle tulevik», mis ilmus 1995. aastal – terrorist leidis selles, et tema tegevus on möödapääsmatu, sest ühiskonna tähelepanu tuleb pöörata tehnilisest moderniseerimisest lähtuvale hädaohule.

Unabomber levitas USAs aastatel 1978-1995 kirjapomme, mille adressaatideks valis ta need isikud ja organisatsioonid, kes olid tema hinnangul tehnilise progressi eestvedajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles