Kasekamp: lätlaste üksmeel seimi laialisaatmise osas on pisut üllatav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Politoloog Andres Kasekampi sõnul oli küll oodata, et Läti rahvas parlamendi laiali saadab, kuid et seda toetab üle 90 protsendi referendumil osalenutest, on üllatav.

Eesti välispoliitika instituudi direktor ja Tartu ülikooli Balti poliitika professor Andres Kasekamp ütles BNSile, et prognoosid lubasid parlamendi laialisaatmise pooldajate arvuks umbes kolm neljandikku kõigist rahvahääletusel osalenutest. «Üle 90 protsendi tundus juba ebatõenäoline ja selline tulemus on pisut üllatav. Aga ilmselt läks neile, kes hääletamas käisid, see teema väga korda,» sõnas Kasekamp.

Ka rahvahääletuse osalusportsent – 44,7 – ei ole südasuvist aega ja palavat ilma arvestades üldse väike arv, eriti, kui referendumi läbiviimisel polnud ees mingit kindlat nõutud osalusprotsenti. Mis aga rahva oma arvamust avaldama viis, on Kasekampi sõnul väga raske kindlaks teha. Optimistliku lähenemise järgi usuvad referendumil osalejad, et saavad oligarhidest lahti ja uus parlament saab parem.

«Kindlasti on ka inimesi, kelle jaoks on kõik poliitikud kaabakad ning kui on antud esmakordne ja haruldane võimalus oma meelsust näidata, siis seda hea meelega kasutati. Paljudes intervjuudes on inimesed öelnud, et patt oleks jätta sellist võimalust kasutamata,» ütles Kasekamp. «Keegi ilmselt ei oska siin näidata, kes hääletasid optimismist, kui paljud aga trotsist ja vihast erakondade või poliitikute vastu.»

Rahva nii suur toetus Läti endise presidendi Valdis Zatlersi algatatud parlamendi laialisaatmisele aga ei pruugi koheselt tähendada suurt toetust Zatlersi äsjaloodud uuele erakonnale.

«Neid kaht asja üks-ühele võtta ei ole päris õige, aga loomulikult peaks tulemus Zatlersile ja tema erakonnale tuult tiibadesse andma. Uued valimised toimuvad kahe kuu pärast, mis on poliitikas pikk aeg. Palju sõltub ka sellest, keda Zatlers suudab oma erakonna ridadesse meelitada. Need, kes kaasa tulevad, peaksid hea tulemuse saavutamiseks olema rahva seas tuntud ja lugupeetud inimesed,» sõnas Kasekamp.

Tema sõnul ei saa ka välistada, et uutel valimistel saab hea tulemuse hoopis venemeelne Koosmeelekeskus, mis aga ei pruugi olla see erakond, keda referendumil osalenud sooviksid eesotsas näha.

Kümnenda Läti seimikoosseisu laialisaatmise poolt hääletas 650 518 inimest ehk 94,3 protsenti referendumil osalenutest, vastu hääletas kõigest 37 829 valijat ehk 5,48 protsenti.

Laupäevasel referendumil osales Lätis ja välisriikides 689 988 valijat ehk 44,73 protsenti Läti valimisõiguslikest kodanikest.

Parlament loetakse laialisaadetuks, kui selle poolt hääletab üle poole referendumil osalejaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles