Saadikud: meile praegusest palgast piisab

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saadikud oma palga üle ei nurise ja nende kinnitusel jagub seda nii leiva kui ka leivakõrvase ostmiseks.
Saadikud oma palga üle ei nurise ja nende kinnitusel jagub seda nii leiva kui ka leivakõrvase ostmiseks. Foto: Margus Ansu

Postimees.ee'ga vestelnud riigikogu saadikud peavad üllatavaks mõtet, nagu võiks keegi neist palga külmutamisel ametit vahetada, sest ei jõua oma peret ülal pidada. Saadikute kinnitusel neile praegusest sissetulekust piisab.


«Olen küll seda meelt, et me kindlasti jõuame endale poest osta nii leiva kui ka leivakõrvase,» sõnas reformierakondlasest riigikogulane Väino Linde Postimees.ee'le.

Ka rahvaliitlane Karel Rüütli kinnitas, et riigikogulastele makstav tasu on piisav selleks, et peret ülal pidada ning tema sõnul peavad ka saadikud arvestama sellega, mis ümberringi toimub.

Peaminister Andrus Ansip šokeeris eile segasevõitu avaldusega, nagu võiks riigikogu liikmete palga külmutamise tõttu mõnel saadikul tekkida raskusi oma pere ülalpidamisega.

«See vähendamine - sisuliselt ka külmutamine tähendab vähendamist, kui inflatsioon on, oletame kümme protsenti; kui palgad külmutatakse, siis reaalpalk väheneb kümme protsenti - tähendab seda, et teatud riigikogu liikmed ei suuda enam oma peret ülal pidada sellest palgast, mis on vähendatud, ja on sunnitud riigikogust lahkuma,» pahandas Ansip. 

Hiljem kinnitas Ansip siiski, et ta ei mõelnud seda, et praeguse külmutamise tõttu võivad inimesed hakata riigikogust lahkuma. Palga nüüdne külmutamine teeks tema sõnul aga «ohtliku ukse lahti» tulevastele parlamendi koosseisudele, mis võivad näiteks soovida töötada täiesti tasuta, kuid see oleks Ansipi väitel demokraatiapõhimõtte rikkumine, kuna siis ei saaks paljud saadikud endale seda tööd lubada. 

Roheliste erakonna esindaja Valdur Lahtvee nimetas Ansipi eilset mõtteavaldust valitsuse pressikonverentsil emotsionaalseks hüüatuseks, millel pole mingit alust. «Tüüpiline tõmblemine,» iseloomustas ta seda mõttekäiku.

Tema arvates võis selle väljaütlemise põhjuseks olla Reformierakonna langev populaarsus ja püüe iga hinna eest nö pildil olla.

Oma palgaga rahul olnud keskerakondlase Toomas Vareki arvates pole Ansip palgakülmutamise eelnõud korralikult läbi lugenud. «Lugegu eelnõu ja seletuskiri korralikult läbi, siis peaks aru saama,» soovitas ta.

Varek lisas, et samasugune palga külmutamine ootab ees ka kõrgemaid riigiametnikke, sh peaministrit. «Ärgu solvugu sellest,» sõnas Varek.

Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Urmas Reinsalu sõnul võib peaministri avaldust võtta, kui ilkumist riigikogu üle. «See on räige parlamentaarse kultuuri vastane samm, sest lisaks ilkumisele süüdistab ta parlamenti põhiseaduse vastase seaduse vastu võtmises,» sõnas ta. Tema arvates peaks peaminister vabandama.

Sotsiaaldemokraadi Eiki Nestori sõnul on riigikogus nii neid, kes saadikuna teenivad märksa enam, aga ka neid, kelle sissetulek Toompeale tulles langes. «Kui palju ühtesid või teisi arvuliselt on, ei oska ma öelda, aga ma olen optimist ja usun, et valdav enamus, kes riigikogusse on tulnud, ei ole seda teinud palga pärast,» sõnas ta.

Linde sõnul on palgaküsimus selline teema, millega mõni ikka rahul pole. Palkade külmutamise kohta käivaid kommentaare lugedes jäi Linde sõnul silma, et paljude arvates oleks tulnud mitte külmutada, vaid hoopis vähendada.

Reformierakondlase hinnangul on väga raske hinnata saadiku tööd. «See ei ole ju selline töö, et kaevatakse nii mitu meetrit kraavi või tõstetakse nii mitu kanti kive vasakult paremale,» selgitas saadik.

«Poliitiliselt võib kõike teha, aga tuleks vaadata, kuidas see õiguslikult on lahendatud,» ütles Linde. Ta lisas, et neid otsuseid langetades tuleb jälgida, kas need ei too kaasa põhiseaduslikke probleeme, mida mittejuristidel on raske mõista.

Peaminsitri arutlust sel teemal saab vaadata Reporter.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles