Breivik kiitis Vene noorteliikumist Naši

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naši aktivistid.
Naši aktivistid. Foto: SCANPIX

Reedel Oslos ja Utøya väikesaarel vähemalt 93 inimelu nõudnud veretöö eest vastutuse võtnud Anders Behring Breivik seadis oma manifestis eeskujuks Vene noorteühendust Naši.

Rünnakutega samal päeval internetis avaldatud 1500-leheküljelises manifestis «2083: Euroopa iseseisvusdeklaratsioon» leidis Breivik, et Norras tuleks asutada liikumine, mis sarnaseks Kremli-meelse noorteliikumisega Naši, vahendas uudistevõrk AFP.

Breivik nimetas Naši liikmeid patriootlikeks konservatiivideks, seades liikumist eeskujuks nii Norrale kui ka teistele Euroopa riikidele. Ka avaldas Breivik soovi kohtuda Venemaa peaministri Vladimir Putiniga, kes on Našiga tihedalt seotud.

Naši pressisekretär Kristina Potuptšik ütles uudisteagentuurile RIA Novosti antud intervjuus, et Breivik on psühhopaat, fašist ja hullumeelne.

«Breiviki eesmärgiks oli destabiliseerida olukorda Norras ja tõmmata tähelepanu oma fašistlikele ideedele. Naši liikumine on tuntud oma kompromissitu fašismivastase võitluse poolest ja me usume, et ei pea reageerima psühhopaatide ja fašistide avaldustele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles