Breivikile võidakse esitada süüdistus inimsusevastastes kuritegudes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik Oslos kohtumajast politsei soomukis lahkumas.
Anders Behring Breivik Oslos kohtumajast politsei soomukis lahkumas. Foto: SCANPIX

Norra võimud võivad esitada Anders Behring Breivikile süüdistuse inimsusevastastes kuritegudes ning süüdimõistmisel ootaks teda maksimaalselt 30 aasta pikkune vanglakaristus.

Kui eelmisel reedel Oslos ja Utøya saarel aset leidnud massimõrva üles tunnistanud Breivikile säärane süüdistus esitatakse, tooks see süüdimõistmisel kaasa üheksa aastat pikema vabadusekaotuse kui talle praegu esitatud terrorismisüüdistus, vahendas AFP.

Paljud norralased arvavad, et veeta 21 aastat trellide taga kümnete inimeste tapmise eest ei ole piisav karistus. Samas kehtib Norras karistusjärgne kinnipidamissüsteem, mis tähendab, et kui kohus määrab Breivikile teatud aja pikkuse vangistuse, siis pärast oma aja ärakandmist on võimalik tema karistusaega 5 aasta kaupa kas või lõputult veelgi pikendada.

Prokurör Christian Hatlo ütles täna ajalehele Aftenposten, et süüdistus inimsusevastastes kuritegudes on praegu üksnes üks võimalustest.

«Politsei on seni viidanud terrorismi puudutavale seadusele, kuid teiste süüdistuste esitamine ei ole välistatud,» selgitas politsei pressiesindaja Sturla Henreiksboe AFP-le. «Lõplikku otsust pole veel tehtud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles