Soome siseminister tahab tugevamat kontrolli väetisemüügi üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Breivik Geofarm juures pildistatud väetisekotid.
Breivik Geofarm juures pildistatud väetisekotid. Foto: SCANPIX

Seoses Norra plahvatusega on mitmed Euroopa riigid asunud läbi vaatama oma seadusandlust, mis võimaldab ettevõtetel osta suurtes kogustes kõrge ammooniumnitraadi sisaldusega väetist.

Nimelt just põllumajanduslikku kunstväetist kasutati Norra pealinna Oslo valitsuskvartalis plahvatanud autopommi puhul. Eelnevalt oli kurjategija soetanud enda nimel oleva põllumajandusettevõttega kuus tonni väetist, vahendab hs.fi.

Soomes jääb hetkel väetiste ostjate andmete kontrollimine müüja vastutusele. Siseminister Päivi Räsänen loodab aga algatada väetisemüügi kontrollimiseks üle-euroopalise registri.

Registris peaksid olema ettevõtted, millele on antud luba kõrge ammooniumnitraadi sisaldusega väetise ostmiseks.

Soomes saab praegusel hetkel suuri koguseid väetist kätte aga üsna hõlpsalt. Piisab sellest, kui registreerida ettevõtte nimi ja väita, et see tegutseb põllumajanduses, nagu tegi ka Norra massimõrvar.

Maaletoojatel on praegusel hetkel kohustus teatada, mida tarnitakse, kuid edasimüügi osas kontroll puudub. Internetis saab omakorda kemikaale soetada täiesti kontrollivabalt.

Soome keskkriminaalpolitsei keemik Jari Pukkila selgitas, et kontrollitavate ainete nimekirja on pandud kümmekond ainet, mida kasutatakse maailmas enim omavalmistatud lõhkekehade tegemiseks. Osale kemikaalidele tulevad üsna pea karmid piirangud ning puhtal kujul saab neid hankida vaid eriloaga.

Pukkila sõnul pole aga veel selgunud, kes ostulubasid väljastab või kellele müüja peaks kahtlasest kemikaaliostust teatama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles