Urmas Nemvaltsi Austriat pilavast karikatuurist sai rahvusvaheline hitt

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria käitumismuster.
Austria käitumismuster. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Täpselt nädal tagasi Postimehes ilmunud Urmas Nemvaltsi karikatuur Austria käitumismustrist on saanud rahvusvaheliseks hitiks nii internetis kui ka ajakirjanduses.



Pilapilti on jagatud nii Facebooki, Twitteri, blogide kui ka foorumite kaudu ning pilt on avaldatud Soome ajalehes Helsingin Sanomat. Lisaks on karikatuur jõudnud Austria, Leedu ja Suurbritannia ajalehtede võrguväljaannetesse.

Karikatuur väljendas arusaamatust Vilniuse veresaunaga seotuses süüdistatava KGB agendi vabastamise kohta Austrias. Arusaadavalt on pilt suure populaarsuse saavutanud Leedus, kust kommenteerijad ka Postimehe võrguväljaandesse karikatuuri alla oma kiitust väljendama jõudsid. Ühe kommenteerija väitel levib karikatuur Leedus kulutulena.

Puhkuselolija looming

Leedu ajaleht Lietuvos rytas on oma võrguväljaande pildigaleriisse kogunud hulgaliselt teemat puudutavaid pilapilte ning ka selle pildikogu eesotsas troonib Nemvaltsi karikatuur.

Karikatuur on hoogsat jagamist pälvinud ka sotsiaalmeedias nii eestlastest kui ka välismaalastest kasutajate seas. Enamasti kommenteeritakse karikatuuri kui täpset ja teravat, üks tähelepanelik Twitteri kasutaja on välja toonud Godwini seaduse, mille kohaselt jõuab internetis iga piisavalt kaua kestev arutelu lõpuks Hitleri või natside mainimiseni.

Karikatuuri autori Urmas Nemvaltsi sõnul ei mõelnud ta tehes, et see karikatuur võiks sedavõrd populaarseks saada või rahvusvahelist kajastust leida, kuid lisas, et tegu on tema jaoks äärmiselt emotsionaalse teemaga. Mehe sõnul oli ta just puhkusele jäänud, kuid lugedes ajalehest uudist KGB agendi vabastamise kohta, puudutas see teda väga teravalt ning ta tundis, et lihtsalt peab selle karikatuuri joonistama.

«Pere ees oli küll süütunne, et puhkus algas, plaanid tehtud ja nüüd raiskan aega mingi tööasja peale, aga pidi ikka ära tegema,» ütles Nemvalts.

Karikatuur valmis väga lühikese ajaga. Pildiidee tuli Nemvaltsil kohe uudist lugedes ja joonistamise peale kulus vähem kui tund. Tagantjärele karikatuuri lehest vaadates arvas autor, et oleks ehk võinud pisut paremini välja tulla, näiteks Putini näoga ta väga rahul ei ole.

Samas lisas Nemvalts, et Venemaa peaministrit ongi väga keeruline joonistada.

Hea pildiga kaasneb sõim

Nemvaltsi sõnul on temani jõudnud kriitikat, et karikatuuri esimesel pildil olev aastaarv oleks pidanud olema 1940 asemel 1938, mil Austria liideti Suur-Saksamaaga. Karikaturisti sõnul ei tulnud tal kiiruga täpne aastaarv meelde ning ta valis seega aja, mil Teine maailmasõda juba täies hoos ja saabastelakkumine mõnda aega kestnud oli, mistõttu kaks aastat hilisem aastaarv pildi sisu kuidagi ei muuda.

Tagasiside on Nemvaltsi sõnul olnud valdavalt positiivne. Üksikute kritiseerijate kohta, kes pilti liiga karmiks on pidanud, ütles karikaturist, et hea pildi üks kriteerium ongi see, et keegi ikka sõimab.

See, et Postimehe kommentaariumisse on positiivse tagasisidega jõudnud külastajad Leedust, on Nemvaltsi arvates meeldiv vaheldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles