Norra terroriohvrite tuvastamine võtab dum-dum kuulide tõttu aega

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates üleeilsest on norralased kogunenud Oslo tänavatele ja Utoya saare lähedusse, et kahes rünnakus hukkunuid mälestada. Leina sümboliks on saanud roosid, mida sajad tuhanded inimesed Oslo katedraali juurde ja plahvatuse asukohta viisid. Lisaks roosidega korraldatud rongkäigule jätkasid norralased kaks õhtut järjest tõrvikutega marssi.
Alates üleeilsest on norralased kogunenud Oslo tänavatele ja Utoya saare lähedusse, et kahes rünnakus hukkunuid mälestada. Leina sümboliks on saanud roosid, mida sajad tuhanded inimesed Oslo katedraali juurde ja plahvatuse asukohta viisid. Lisaks roosidega korraldatud rongkäigule jätkasid norralased kaks õhtut järjest tõrvikutega marssi. Foto: SCANPIX

Eesti ajutine asjur Norra suursaatkonnas Maija Tasa-Aun rääkis, et kuna mõrvar kasutas Noora noortelaagris ohvrite tapmiseks dum-dum kuule, mis plahvatavad inimese kehas ja tekitavad maksimaalselt raskeid vigastusi ning ta tulistas inimestele ka näkku, on ohvrite tuvastamine väga keeruline ning aeganõudev.

Tasa-Aun rääkis Vikerraadio saates «Uudis+», et Norra noortelaagris toimunud veresauna ohvrite nimede avalikustamine algas teisipäeva õhtul ning praeguseks on neid teada neli. Kuna ohvrite tuvastamiseks vajalike protseduuride ja ekspertiiside tegemine nõuab aega, pole matustest Tasa-Auna sõnul seni veel räägitud.

Oslo Toomkiriku ümber on tema sõnul endiselt väga palju inimesi ning lillemeri kasvab pidevalt ja on isegi kuulda olnud, et roose pole enam kuskilt saada. «Inimeste ühtsustunne on meeletu. Ka Eesti kogemus näitab, et rasketel aegadel inimesed tulevad kokku ja hoiavad ühte,» tõdes Tasa-Aun.

Mis puudutab Norra politseid, siis nemad on avalikkuselt asjuri sõnul väga palju kriitikat saanud, kuna teadaolevalt jõudsid nad saarele, kus tapatalgud toimusid, alles 90 minutiga. Liiguvad ka jutud, et politsei viibimine võis olla tingitud sellest, et Norras on praegu kollektiivpuhkuste aeg ning inimesi on tööl vähe.

Samuti on Tasa-Auna sõnul juttu olnud sellest, et ainus Oslo politsei käsutuses olev helikopter asub kesklinnast 70 km kaugusel ja kõik piloodid olevat olnud puhkusel.

«Järeldused on alles tulemas ja kindlasti Norra saab sellest õppetuni ja palju uusi mõtteid,» märkis Tasa-Aun. Tema sõnul on Norras pikka aega valitsenud heaoluühiskond, mis oli muutunud isegi juba natukene uniseks.

Massimõrva ja pommiplahvatuse omaks võtnud norralane Anders Breivik aga kuuldavasti ei taha kuidagi nõustuda enda tunnistamisega haigeks inimeseks. Tasa-Auna sõnul pannakse nüüd kokku grupp kohtupsühhiaatreid, kes hakkavad mehe vaimset seisundit hindama.

Breiviku advokaat on öelnud, et kõik, mida ta mehe suust on seni kuulnud, on teda veennud, et tegemist on hullumeelsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles