Norra veretöö rebis Austraalias lahti vanad haavad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norras leinatakse reedese terrorirünnaku ohvreid.
Norras leinatakse reedese terrorirünnaku ohvreid. Foto: SCANPIX

Läinud reedel Norras toime pandud veretöö tõi austraallastele taas meelde 1996. aastal toimunud Port Arthuri ohvriterohke tulistamise.

15 aastat tagasi tappis hullunud tulistaja Martin Bryant Tasmaanias Port Arthuri linnas 35 inimest, mis vapustas sügavalt Austraalia ühiskonda. Norra väikesaarel toimunud tulistamine tõstis juhtunu taas päevakorda, vahendas uudistevõrk AFP.

Pärast reedel toimunud tulistamist postitati videokeskkonda Youtube ja sotsiaalvõrgustikku Facebook üles politseivideo Port Arthuri sündmustest. Salvestuses, mida politsei on hiljem kasutanud õppevideona, on näha ka tulistamise ohvreid.

«See, et need pildid internetis kättesaadavaks tehti, tekitab kannatusi mitte ainult ohvrite peredele, vaid ka ühiskonnale,» kommenteeris Tasmaania politsei esindaja Scott Tilyard. «Ohvrite pered ja sõbrad nagu ka võimuorganite töötajad ja teised, keda Port Arthuri sündmused puudutavad, ei peaks seda traumat uuesti läbi elama.»

Video on mitu korda internetti üles riputatud, kuid võimud on selle lasknud maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles