Vaher: kas perearst on pädev hindama relvataotleja tervist?

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul tuleb uue relvaseaduse koostamisel Norra tragöödia näitel kindlasti tähelepanu pöörata sellele, kes on pädev hindama relvataotleja tervislikku seisundit.

Vaheri sõnul näeb nii Eesti kui Norra kehtiv relvaseadus ette, et psühhiaatrilise hälbega inimesele relva välja ei anta. Eestis aga piisab praeguse relvaseaduse kohaselt vaid perearsti kinnitusest, et relva taotleja on vaimselt terve, tõdes minister valitsuse pressikonverentsil.

Vaheri hinnangul tuleks kindlasti arutleda, kas see on ikka piisav ning kas tegelikult ei peaks ka eriarsti visiit relvaloa taotlemisel olema kohustuslik.

Norra noortelaagri massimõrva üles tunnistanud Anders Breivikul näiteks ei olnud ministrile teadaolevalt psühhiaatrilist hälvet tuvastatud, ka ei olnud teda varem kriminaalkorras karistatud ning kuna praeguste andmete kohaselt tegutses mees ka üksi, oli tema tegu Vaheri sõnul peaaegu võimatu ära hoida.

Tema kinnitusel suhtub siseministeerium Norras juhtunusse täie tõsidusega ja teeb sellest järeldused. «Loomulikult suhtume täie tõsidusega juhtumisse, kus on nii laialdast vägivalda kasutaud,» rõhutas ta..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles