SDE tõusis populaarsuselt Eesti teiseks erakonnaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide valimispidu tänavu märtsis.
Sotsiaaldemokraatide valimispidu tänavu märtsis. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) tõusis juulis toetuselt teiseks erakonnaks Reformierakonna järel, pisut kasvatas populaarsust ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), veidi kaotasid populaarsust Reformierakond ja Keskerakond.
 

SDE toetus juulis oli 24 protsenti, Reformierakonna toetus 31, Keskerakonnal 21 ja IRL-il 15 protsenti, selgub BNSi tellitud TNS EMORi uuringust. EMOR küsis, milliseid
erakondi soovivad valimisealised kodanikud näha riigikogus. SDE toetus pole viimase kolme aasta jooksul olnud kunagi nii suur.

Erakondade toetusprotsendid arvutas uuringufirma välja nendest vastanutest, kellel oli erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent jäi välja. 24 protsenti vastanutest ei osanud juulis oma valimiseelistust öelda.

«Sotsiaaldemokraadide reiting jätkab tõusmist. Kui kevadel olid sotsiaaldemokraatide tõusu taga naised, keskmise sissetulekuga, vanemaealised (50 ja rohkem eluaastat) ning kõrgema haridusega kodanikud, siis suvel on nendele lisandunud mehed, keskealised, keskmise haridusega ja madalama sissetulekuga inimesed. IRLi langus on peatunud ning asendunud mõningase tõusuga
juuli teises pooles. Kuigi pealkirjad meedias on olnud küllalt
dramaatilised ja enamasti IRLi suhtes negatiivsed (räägitakse kriisist, erakonna lõhenemisest, leppimisest jne), siis teiselt poolt pole selle erakonna tegemistest ammu nii palju juttu olnud kui juulis,» kommenteeris tulemusi EMORi uuringuekspert Aivar Voog.

Juunis toetas Reformierakonda 33 protsenti, Keskerakonda 22, SDE-d 21 ja IRLi 13 protsenti vastanutest. Vahetult enne parlamendivalimisi veebruaris oli 28-protsendilise toetusega populaarsem Reformierakond, siis toetas
Keskerakonda 25, IRLi 21 ja sotsiaaldemokraate 16 protsenti.

Pärast valimisi märtsi teisel poolel ja aprilli alguses tehtud
uuringu järgi toetas Reformierakonda 30 protsenti, Keskerakonda 24, sotsiaaldemokraate 19 ja IRLi 18 protsenti.

Aasta tagasi juuli 2010 toetas Reformierakonda 37 protsenti, Keskerakond 24, IRLi 18 ja sotsiaaldemokraate 11 protsenti küsitletutest.

EMOR küsitles 22. juunist kuni 27. juulini 800 valimisealist Eesti kodanikku personaalintervjuude käigus valimi alusel nende kodudes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles