Norra ajakirjanik: õhkkond hakkab rahunema

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned näited sellest, kuidas tragöödiat ja massimõrvar Anders Behring Breivikit kajastasid Norra päevalehed.
Mõned näited sellest, kuidas tragöödiat ja massimõrvar Anders Behring Breivikit kajastasid Norra päevalehed. Foto: Toomas Huik

Norra üleriigilise päevalehe Aftenposten ajakirjaniku Alf Endre Magnusseni sõnul on Oslo nädal pärast pommiplahvatust ja noortelaagris toimunud veresauna maha rahunenud ning vihkamisele viitavaid sõnumeid on tulnud vaid Norra vangidelt ja jõuguliikmeilt, kes on lubanud Anders Breivikule kätte maksta.

«Igapäevaelu Norras on praegu nii normaalne kui antud olukorras võimalik,» rääkis Magnussen Postimees.ee´le. Üldine õhkkond on tema sõnul rahunenud, inimesed käivad tööl või veedavad puhkust.

Täna, täpselt nädal pärast veriseid sündmusi, toimub Oslos Magnusseni sõnul mitmeid mälestusteenistusi ja peaminister rõhutab sõnavabaduse tähtsust. Ministri hinnangul peab sõnavabadus olema nüüd isegi suurem kui varem.

Samas tõdes Magnussen, et see, millised mõjud eelmise nädala sündmustel tegelikult inimestele ja ühiskonnale on, selgub ilmselt alles hiljem.

Norra ajalehed on avaldanud teadaolevate hukkunute nimed ja pildid, mis Magnusseni sõnul aitab inimestel paremini mõista, kui katastroofilise sündmusega ikkagi tegemist oli. Kui mõne ohvri lähedased on palunud hukkunu fotot mitte avalikustada, on ajakirjanikud nende soove austanud ning sellisel juhul on ajalehes ohvri nime kohal sageli roosi pilt.

Oslo kesklinnas toomkiriku juures on Magnusseni sõnul umbes 60-70-ruutmeetrine lillemeri, mis täieneb pidevalt ning kohti, kuhu viiakse lilli ja fotosid, on mujalgi. Linnapildis on ajakirjaniku sõnul praegu näha varasemast rohkem mundrikandjaid ja turvamehi, eriti valitsus- ja teiste riiklike hoonete läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles