Keskerakonda toetab vaid üheksa protsenti eestlastest valijatest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakonda toetab vaid üheksa protsenti eestlastest valijatest ja 77 protsenti mitte-eestlastest, selgub BNSi tellitud TNS EMORi juulikuisest uuringust.

2010. aastal toetas Keskerakonda keskmiselt 13 protsenti eestlastest valijatest, 2009. aasta esimesel poolel 18 protsenti ja 2006. aastal koguni 26 protsenti.

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) toetas selle aasta esimesel poolel 21 protsenti eestlastest valijaid ja kaheksa protsenti mitte-eestlasi. Reformierakonda toetas 38 protsenti eestlastest ja seitse protsenti mitte-eestlastest. Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetas vaid üks protsent mitte-eestlasi ja 22 protsenti eestlastest valijaid, selgub uuringust.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) tõusis juulis toetuselt teiseks erakonnaks Reformierakonna järel, pisut kasvatas populaarsust ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), veidi kaotasid populaarsust Reformierakond ja Keskerakond.

SDE toetus juulis oli 24 protsenti, Reformierakonna toetus 31, Keskerakonnal 21 ja IRLil 15 protsenti, selgub BNS-i tellitud TNS EMORi uuringust. EMOR küsis, milliseid erakondi soovivad valimisealised kodanikud näha riigikogus. SDE toetus pole viimase kolme aasta jooskul olnud kunagi nii suur.

Erakondade toetusprotsendid arvutas uuringufirma välja nendest vastanutest, kellel oli erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent jäi välja. 24 protsenti vastanutest ei osanud juulis oma valimiseelistust öelda.

Juunis toetas Reformierakonda 33 protsenti, Keskerakonda 22, SDEd 21 ja IRLi 13 protsenti vastanutest. Vahetult enne parlamendivalimisi veebruaris oli 28-protsendilise toetusega populaarsem Reformierakond, siis toetas Keskerakonda 25, IRLi 21 ja sotsiaaldemokraate 16 protsenti. Pärast valimisi märtsi teisel poolel ja aprilli alguses tehtud uuringu järgi toetas Reformierakonda 30 protsenti, Keskerakonda 24, sotsiaaldemokraate 19 ja IRLi 18 protsenti.

Aasta tagasi juuli 2010 toetas Reformierakonda 37 protsenti, Keskerakond 24, IRLi 18 ja sotsiaaldemokraate 11 protsenti küsitletutest.

Juulis toetas parlamendist välja jäänud erakonda Eestimaa Rohelised kolm protsenti ja Rahvaliitu kaks protsenti vastanutest. Juunjis oli roheliste toetus viis ja Rahvaliidu toetus kaks protsenti. Veebruaris enne parlamendivalimisi toetas rohelisi neli ja Rahvaliitu kaks protsenti. Pärast valimisi märtsi teises pooles ja aprilli algul oli roheliste toetus neli ja Rahvaliidu toetus kaks protsenti.

Kristlike demokraatide toetus on püsinud stabiilselt ühe protsendi juures. Juulis toetas üks protsent vastanutest ka Vene Erakonda Eestis ja Eesti Iseseisvusparteid.

EMOR küsitles 22. juunist kuni 27. juulini 800 valimisealist Eesti kodanikku personaalintervjuude käigus valimi alusel nende kodudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles