Siseministeerium: Bäckmanile kehtestati uus sissesõidukeeld

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kirjamees Johan Bäckman.
Soome kirjamees Johan Bäckman. Foto: Toomas Huik

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Erkki Koorti sõnul kehtestati Johan Bäckmanile sellel nädalal uus tähtajaline Eestisse sissesõidukeeld, sest leiti, et ta võib ohustada riigi julgeolekut või avalikku korda.

Koorti sõnul on igal riigil suveräänne õigus otsustada, keda riiki lubatakse või mitte ja see ei olene sellest, et millisest riigist või viisaruumist inimene saabub.

«Kui on alust arvata, et isik võib olla ohuks avalikule korrale või riigi julgeolekule, siis vaadatakse küsimus üle. Leidsime seekord, et kuna isik on teatud ajaloosündmuste ajal käitunud provokatiivselt, siis on põhjendatud kahtlus, et isik võib ohustada julgeolekut või avalikku korda,» selgitas Koort.

Täna toimub Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenaderimäel (Ristimägi) iga-aastane 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi veteranide (20. ERDVÜ) kokkutulek, mälestamaks 1944. aasta Sinimägede suurlahingus langenud sõjamehi.

Koorti sõnul on seekordne käskkiri, mis allkirjastati sellel nädalal, tähtajaline ja mitte absoluutne. Mis kuupäevadeks sissesõidukeeld määratud on, ei saanud ta täpsustada, sest see tehakse teatavaks vaid keelu saanud isikule.

Bäckmanile on varemgi kehtestatud Eestisse sissesõidukeeld, mille tühistamiseks on mees isegi kohtu poole pöördunud ja seal võidu saavutanud.

Koorti sõnul on Bäckmanil, kui ta tunneb, et talle on liiga tehtud, loomulikult õigus nüüdki kohtu poole pöörduda, sest Eesti on demokraatlik riik, kus selline õigus on igal inimesel.

«Kui pöördub uuesti kohtu poole, siis eks kohtus peame oma täiendavad argumendid esitama, kuid ütleme nii, et eesmärk oli vältida ohtu avalikule korrale ja julgeolekule,» sõnas Koort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles