Eesti plaanib Indiasse oma saatkonda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes kaugemates sihtkohtades on kohapealne elu odavam. Pildil Taj Mahali tempel Indias.
Paljudes kaugemates sihtkohtades on kohapealne elu odavam. Pildil Taj Mahali tempel Indias. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti seadis pikaajalisemaks eesmärgiks Indiasse saatkonna rajamise ning kavatseb lähiajal nimetada sinna mitteresideeriva suursaadiku.


«Lähtudes huvist suhete tihendamiseks Indiaga on Eesti algatanud mitteresideeriva suursaadiku nimetamise,» ütles Indias ametlikul visiidil viibiv välisminister Urmas Paet.

«Eesti pikemaajaliseks sihiks on avada Indias oma saatkond,» rääkis ta kohtumise India välisministri Pranab Mukherjeega.

Eestil on Indias kaks aukonsulit ja Paeti sõnul on kavas lähiajal nimetada aukonsulid ka Calcuttasse ning Madrasesse.

Eesti ja India välisminister kõnelesid ka piraatide vastasest võitlusest Somaalia rannikuvetes. Paeti sõnul on viimastel kuudel kaaperdatud laevu, kus on nii Eesti kui India kodanikke ja elanikke. India on aktiviseerinud oma sõjalaevade tegevust Somaalia ranniku lähedal, et laevaliikluse turvalisust suurendada.

«Ainult rahvusvahelise ja hästi koordineeritud tegevusega on võimalus piraatlust vähendada,» ütles Paet.

Paet ja Mukherjee arutasid kohtumisel ka ÜRO Julgeolekunõukogu reformi. Paeti sõnul toetab Eesti nõukogu laiendamist ning ka India kuulumist sinna alalise liikmena.

Samuti peab Eesti Paeti sõnul oluliseks, et nõukogu ajutistele liikmetele lisanduks üks koht Ida-Euroopa grupile, kuhu kuulub ka Eesti.

Kahe riigi koostööst rääkides märkis India teaduse- ja tehnoloogiaministri Shri Kapil Sibali veel, et India on huvitatud kontaktide tihendamisest Eestiga teaduskoostöö vallas nii tudengite kui teadlaste vahetamise kaudu.

Varaseim ja seni ainus Eesti välisministri visiit Indiasse toimus 1993. aastal. Välisminister Paet tõdes, et ka tihedamad kõrge taseme kohtumised soodustaksid suhete elavdamist ning esitas India välisministrile kutse külastamaks Eestit 2009. aastal. Varem on Eestit külastanud India välisasjade riigiminister 2003. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles