Eesti-Vene piiril hakkas tänasest kehtima uus piiriületuskord

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Narvas.
Piiripunkt Narvas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti idapiiril asuvates maanteepiiripunktides hakkas täna kehtima uus piiriületuskord, mille kohaselt tuleb mootorsõidukiga piiri ületavatel inimestel võtta koht ootejärjekorras ja läbida enne Venemaale pääsemist piiriületuse ooteala.

Uus piiriületuse haldamise kord hakkab kehtima kõigis kolmes maanteepiiripunktis: Narvas, Luhamaal ja Koidulas. Sõidukiga piiri ületamiseks saavad inimesed broneerida endale piiriületuse ootejärjekorra infosüsteemis kas interneti või telefoni teel sobiva piiriületusaja, ning tulla kohale veidi enne piiriületuseks määratud kellaaega. Elavas järjekorras ei pea inimesed seega enam seisma, sedastas siseministeerium.

Järjekorrakoht tuleb broneerida kõigil mootorsõidukitel, välja arvatud liinibussidel. Kõik sõidukid peavad läbima ka piiriületuse ooteala, kus kontrollitakse broneeringu õigsust ja suunatakse sõidukid piiripunkti. Broneeringu saab teha kuni 90 päeva enne piiri ületamist.

Samal ajal ei jää Eesti-Vene piir ületamata ka neil, kes tulevad ootealale kohapeale ja võtavad koha üldises järjekorras. Eelneva broneeringuta sõidukitel on ootealal võimalik seista ka pikemalt, kuid piiriületusaega kohapeal ootama nad ei pea.

Kui inimene tuleb eelneva broneeringuta ootealale ning tal on piiri ületamiseks kiireloomuline ja mõjuv põhjus nagu näiteks ootamatu perekondlik sündmus, antakse talle koht eelisjärjekorras.

Piiriületuse süsteemi loonud Girf OÜ juhatuse esimehe Hannes Plinte kinnitusel ei tähenda uue süsteemi kasutuselevõtt, et eelnevalt saab täis broneerida kõik piiriületuse ajad. «Esialgu on planeeritud ikkagi nii, et igas tunnis jagatakse kohad umbes pooleks: pool on mõeldud eelnevateks broneeringuteks ja pool nende jaoks, kes tulevad kohapeale,» märkis ta ja lisas, et tänaseks on elektroonilisse järjekorda registreerunud üle 6200 inimese, kõige rohkem Narvas - üle 4700.

Piiriületuse ootealad hakkavad paiknema piiripunktide lähistel Narvas, Sillamäel, Luhamaal ja Koidulas. Narva ootealal saavad piiriületust oodata sõiduautod, bussid ja kohalikud veoautod, Sillamäel veokid ning Koidulas ja Luhamaal kõik sõidukid.

Narvas töötab ooteala juba praegu täies mahus ning lähinädalail teenindab see kuni Sillamäe ooteala avamiseni kõiki Narva-Ivangorodi piiripunkti läbivaid sõidukeid. Koidulas pakub ooteala esimese kuu jooksul teenust tasuta ning ooteala operaator suunab autod õigel ajal piiripunkti, Luhamaal ooteala praegu veel ei ole ning seal korraldab piiripunkti sisenemist piirivalve.

Uue piiriületuskorra eesmärk on vähendada aastaid Eesti idapiiril püsinud sõidukite järjekordi, mille on tinginud peamiselt Venemaa-poolsed piiriületuse seisakud.

Piirijärjekordade pikkus oleneb ka piiriületajate arvust, mida seni on kasvatanud järjekorrakohtade müüjad ja bensiinivedajad. Uus süsteem kohtadega kauplemist ja bensiinivedajate poolset piirijärjekorra täisbroneerimist ei luba. Ootejärjekorra koht broneeritakse ühele sõidukile ja inimesele ning see pole üleantav, uue koha saab samale sõidukile ja inimesele broneerida alles pärast piiri ületamist.

Piiriületuse ootejärjekorras saab koha broneerida internetis aadressidel www.eestipiir.ee või www.estonianborder.eu, telefonil 698 9192 või saabudes ootealale, kus saab registreerida iseteeninduskioskis või ooteala töötaja abiga.

Interneti teel broneerides saab ootejärjekorra koha võtmise ja mõnede ootealade kasutamise eest maksta kas pangaülekande või krediitkaardiga, kõnekeskuse kaudu broneerides on võimalik tasuda krediitkaardi või mobiiltelefoni maksega.

Lisainformatsiooni saab uue korra kohta ka siseministeeriumi koduleheküljelt, samuti saavad inimesed lisainfot küsida politsei- ja piirivalveameti infotelefonil 612 3000 tööpäeviti kella 8-18.

Alates 1. augustist ei avalda maksu-ja tolliamet enam koduleheküljel infot piirijärjekorra pikkuse kohta, edaspidi saab seda infot portaalides www.eestipiir.ee või www.estonianborder.eu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles