Ekspertide sõnul ei ole Breivik vangla vältimiseks piisavalt «hull»

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Mitmete ekspertide sõnul näitab Anders Behring Breiviki pikka aega kestnud ja detailne rünnakute planeerimine, et teda ei tunnistata hulluks ning mees läheb vangi, vahendas AFP.

Kaks psühhiaatrit Synne Serheim ja Torgeir Husby peavad esimeseks novembriks kohtule esitama oma arvamuse, kas Breivikit saab vangi mõista. Norra seaduste kohaselt peab Breivik vastutusvõimetuks kuulutamiseks kannatama skisofreenia või raske paranoia käes.

Kui Breiviki advokaat Geir Lippestad on oma klienti hulluks nimetanud, siis psühhiaatriaprofessor Tor Ketil Larsen rõhutas, et kliinilise psühhoosi tõestamine ei ole piisav süüdimõistmisest loobumiseks. «Lisaks psühhoosile peab puuduma ka võime mõista oma suhet reaalsusega,» täpsustas Larsen. Mitmete ekspertide sõnul ei saa perfektses inglise keeles 1500-leheküljese manifesti kirjutanud meest reaalsust mittetajuvaks aga pidada.

Larseni sõnul võib eksisteerida siiski väike võimalus, et Breivik pääseb vanglast. «Kui ta kannatab skisofreenia all, mis on seotud süstemaatiliste pettekujutelmade ja suurushullustusega,» selgitas Larsen võimalust. «Umbes neljal protsendil skisofreeniaga inimestest on kõrge IQ, seega ei ole võimatu, et tõsise skisofreenia all kannatav inimene võib toime panna keerulisi tegusid.»

Breiviki advokaadi sõnul on mees elanud «omas mullis, omaenda arusaamaga reaalsusest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles