Mikser: valitsus ei suuda silma paista

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Eestis toetuselt teise erakonna positsiooni hõivanud sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser ütles, et kuigi sotsidel puuduvad opositsioonis hoovad riigijuhtimise mõjutamiseks, ei ole erakond «põlvi sirgeks lasknud» ja tutvustab end aktiivselt üle Eesti, vahendab Argo Ideon.

Reedel avaldatud BNSi tellitud Emori küsitluse järgi tõusid sotsiaaldemokraadid (SDE) juulis Eesti populaarsuselt teiseks erakonnaks, kui nad said 24 protsendi küsitletute toetuse. Esikohal oli Reformierakond 31 protsendiga, kolmandal Keskerakond 21 protsendi ja neljandal Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 15 protsendiga.

Sotsid ei ole uuringute ajaloos kunagi nii suure toetusega olnud ja on surumas opositsioonis tagaplaanile Keskerakonda, kes eelmisel valimisperioodil oli selgelt riigikogu vastasrinna peamine jõud. Sotsid kerkisid ka populaarsemaks kui kevadistel üldvalimistel – toona sai Keskerakond 26 kohta ja SDE osaks langes 19 mandaati.

SDE esimees Sven Mikser ütles, et ta pole küll saanud küsitluse tulemusi erinevate valijarühmade lõikes täpsemalt uurida, kuid selge on, et viimasel ajal on jätkunud protsess, kus eestikeelsed vasakpoolsete vaadetega inimesed jooksevad Keskerakonna juurest sotside taha.

Ratas üritab siiralt

«Keskerakond näeb eestikeelsele valijale järjest kehvem välja,» märkis Mikser. Keskerakonna eelseisev kongress ja presidendivalimiste kandidaadi esitamine tema hinnangul tõenäoliselt selle partei mainet ei ole kahandanud, kuid sellega seotud ootused pole ka ilmselt täitunud.

«Keskerakond lootis Tarandi esitamisega profiiti lõigata ja taastada Edgar Savisaare kui osava mänguri mainet, aga seda pole juhtunud,» rääkis ta.

Savisaare võimalikku kaotust partei esimehe valimistel ei usu Mikseri hinnangul ilmselt keegi tõsiselt. «Ratas üritab küll siiralt, ent peab kõndima noateral, käsitlema Keskerakonna liikmeid hellalt ja kiitma Savisaart,» rääkis ta. «Edgar ise kiidab avalikult Ratast, kui toreda poisi ta on üles kasvatanud, aga tagantkätt laseb oma satraapidel ja panegüüridel teda Kesknädalas armutult peksta.»

Lisaks sotside esiletõusmisele tsentristide arvel on Mikseri hinnangul erakonna tõusutrendis oma roll ka sellel, et uus Reformierakonna-IRLi valitsus ei ole esimestel kuudel suutnud silma paista.

«Tavapäraselt on nii, et uue valitsuse tegevuse algusaeg on üpris kriitikavaba, ministrid saavad rääkida oma plaanidest, mille täitmise kohta ei pea veel aru andma, ja annavad seltskonnalehtedele uue töölaua juures intervjuusid,» märkis SDE esimees.

Ansipi uuel valitsusel on Mikseri hinnangul jäänud see tõusulaine kahel põhjusel kasutamata. «Esiteks on valitsuses vähe uut: kõik kohad on samade parteide käes, vanad väsinud näod on esiplaanil,» märkis ta

«Teiseks on valitsuse ainus suurem sisuline algatus olnud ebaõnnestunud. Lubadus kodukulude alandamisest osutus flopiks – tuli käpardlik seadus, mida reklaamiti samas suure Res Publica sarnase kära saatel,» ütles Mikser. «Nii et see muutus tegelikult farsiks.»

IRLi sisesõda näitab aga neid isegi kehvemas valguses kui Keskerakonna oma, tõdes SDE esimees. «Ühe käega nad ehitavad, teisega lammutavad,» rääkis Mikser. «Ühe käega justkui teostataks valimislubadust kodukulude alandamisest, aga samal ajal Juhan Partsi juhitav ministeerium lubab elektri hinna tõusu. Ning siis pannakse veel hulk kallist raha teleklippide, intenernetibännerite jms alla.»

Ka viimastel riigikogu valimistel kandideerimisest loobunud Keskerakonna poliitik Ain Seppik ütles reedel Postimehele antud intervjuus, et tema hinnangul ei ole valitsuse seis praegu kiita.

«Valitsus on suurte väljakutsete ees – ega lõpmatuseni ei seleta Parts ära, et elektrikulude kasv ei ole kodukulude kasv,» ütles ta. «Inflatsioon kasvab, üle Euroopa on nii suuri probleeme, et valitsusel on väga raske seletada, miks kauaoodatud eurole on mõnel puhul järgnenud hindade tõus kaks-kolm korda.»

Seppiku arvates hakkab valitsuse populaarsus tasapisi kukkuma. Samuti ei taha Reformierakond mingil tingimusel lasta praegu sotsiaaldemokraate võimule. «Pihli sotse võis küll võtta kampa, aga praegusi sotse nad ei taha,» ütles ta.

Valitsusega ei võistle

«IRLile on aga Edgar tõeline garant, et nemad püsivad koalitsioonis. Kui teda eesotsas ei oleks, saaks Reform vähemalt IRLi suruda. Aga täna nad ei saa seda teha, sest valikuid ei ole. Parts, Raudne ja Vaher peavad iga päev palvetama Edgari tervise ja tema jäämise eest Keskerakonna etteotsa,» rääkis Seppik.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk kinnitas erakonna kontori vahendatud kommentaaris eile Postimehele, et «Reformierakond jätkab oma tööd parema Eesti ehitamisel».

Peasekretäri sõnul on Reformierakonna jätkuvalt kõrge toetus otseselt seotud Eesti inimeste rahuloluga valitsuse tegevusega. «Korras rahandus, langev töötus ja kasvav majandus annavad võimaluse paremate avalike teenuste pakkumiseks, maksude alandamiseks ning pensionide tõusuks,» leidis Kukk.

Kuigi ka sotsiaaldemokraatide endi kohta võib väita, et millegi erilisega nad pärast valimisi silma paista suutnud ei ole, ütleb SDE esimees Mikser, et nende sooviks polegi olnud uue valitsuse nn saja  päeva ajal nendega rambivalguse pärast võistelda.

«Me oleme programmilistes küsimustes oma eelnõusid menetlusse andnud ja suurem piikide murdmine näiteks lastetoetuste üle tuleb alles sügisel,» rääkis ta. «Me oleme käinud päris palju maakonnavisiitidel ja suve lõpus teeme veel ühe värbamistuuri.»

See tähendab Mikseri sõnul, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond on oma telgi ja värvidega väljas nii laadaplatsidel kui linnaväljakutel ja kogub inimestelt tagasisidet.

Kommentaar

Kadri Simson

Keskerakonna aseesimees:

Ma arvan, et sotside maine tõusu kõrval on samavõrd tähtis trend see, et lähemal ajal ületab opositsiooni toetus esimest korda üle aastate valitsus­erakondade oma. See näitab, et Eesti inimesed ootasid valimiste järel häid uudiseid, aga pole neid valitsuselt saanud.

Piisavalt suur hulk Eesti valijatest on aldis toetama uut jõudu. Praeguses poliitikas on nende inimeste jaoks, kes ootavad poliitikas midagi uut, kõige loogilisemaks valikuks sotsid. Erinevalt teistest erakondadest pole sotsidest viimasel ajal ebameeldivaid uudiseid olnud, nende nimi on puhas.

Samas võib praegune olukord ka hajuda, sest sotside sõnumid pole selged ja pikas perspektiivis võib see saada saatuslikuks. Tuleb siiski silmas pidada, et valimisteni on üle kahe aasta aega.

Priit Sibul
IRLi peasekretär Emori küsitlus näitas juulis:

IRLile üpris tavapärast toetust. Pikemas plaanis vaadates on numbrid enamasti olnud ikka sealmaal, kuid enne valimisi oleme tavaliselt suutnud selgitada oma tegevust paremini ja saada tugevama tulemuse.

Sotside edu taga on see, et enne valimisi valisid nad uue esimehe, kes on teinud head tööd. Samas on neil ka praegu lihtsam, sest sotsiaaldemokraadid ei pea kandma valitsusvastutust. Kindlasti on sotside jaoks oluline samm, et nad on tõusnud opositsioonis juhtivaks jõuks ja Keskerakond on jäänud tagaplaanile. Siin on ilmselt oma roll Keskerakonna sisevõitlusel, sotsid on näinud välja märksa ühtsemad.

Reitingunumbrit vaadates tundub, et IRLi enda sisemised küsimused ei ole avaldanud toetusele olulist mõju. Samas, kui erakonna juhtivad poliitikud annavad erinevaid hinnanguid, ei too see meile muidugi head kaasa.

Valdo Randpere
riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees:

See, et Keskerakonna toetus on eriti eestlaste seas langenud, on loogiline: neil on hästi palju lahtiseletamata asju, nagu seesama idarahaskandaal. Nad moodustasid ainult mingisuguse «tõekomisjoni». Kui Edgar Savisaarega koostöö välistatakse, siis on ka kogu erakond isolatsioonis, kuni nad selles asjas seisukohta pole võtnud.

Sotside toetuse kasv mind ei üllata – ilmselt need, kes muul juhul oleksid toetanud Keskerakonda, on nüüd läinud üle sotsiaaldemokraatide juurde. Sotsidel ja Keskerakonnal on küllaltki palju ühist, näiteks toetus astmelisele tulumaksule ja vastuseis maamaksu kaotamisele.

Samas üllatab, et inimesed ei hinda veidi madalamalt sotside käitumist, kui nad 2009. aasta kevadel viskasid seoses kärbetega püssi põõsasse ja n-ö põgenesid laevalt, mis tundus uppuvat. Tol hetkel tundus, et see valitsus ei saa iialgi popiks, aga võinuks oodata siiski veidi riigimehelikumat käitumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles