Utøya massimõrvas ellujäänu kirjutas Breivikile kirja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utøya massimõrvas ellu jäänu kirjutas Breivikile kirja
Utøya massimõrvas ellu jäänu kirjutas Breivikile kirja Foto: SCANPIX

Norras Utøya saare massitapmises ellu jäänud 16-aastane Ivar Benjamin Østebø kirjutas teda tappa püüdnud Anders Behring Breivikile avaliku kirja.

Kirja avaldas Norra väljaanne Dagbladet, edastab Helsingin Sanomat.

Østebø sõnul olid noored saarel arutamas Oslos toimunud pommirünnakut, kui järsku algas tulistamine.

«Vihastasime ja arvasime, et keegi teeb rumalat nalja,» meenutas poiss.

Kuid tulistajaks oli Oslo pommirünnaku korraldaja Breivik.

Østebøl õnnestus tapja kuulide eest põgeneda ning ta jäi ellu.

Østebø tõdeb avalikus kirjas, et Breivikil «ei õnnestunud hävitada Tööpartei ja multikultuurilist ühiskonda toetavate inimeste eesmärke».

«Oma julma teoga sa mitte ainult ei liitnud meid, vaid süütasid meie hinges leegi, mis on tugevam kui kunagi varem,» seisis ka Facebookis avaldatud kirjas.

Breivik näeb end kangelasena. Østebø arvates ei ole Breivik kangelane, kuid tema tegevuse tagajärjel tekkisid kangelased.

«Sinu ohvritest said märtrid, kes on surematud. Näitasid meile, kui suurt viha võib üks inimene endas kanda. Samas aga aitasid kaasa sellele, et näidata meile, kui suureks armastuseks me võimelised oleme,» jätkus kiri.

Østebø lisas, et pärast tulistamisjuhtumit on teda kallistama tulnud ka need inimesed, keda ta oma vaenlaseks pidanud on.

«Kas sa tõesti lootsid, et suudad midagi hävitada? Ka mosleminaised on saanud neile tundmatutelt inimestelt kaastundekallistusi. Kas tõesti tahtsid sa Euroopat islamist puhastada? Su tegu käivitas vastupidise protsessi,» seisab Østebø kirjas.

Ohvrite seas oli Østebø kolm sõpra ja paar tuttavat, kellega koos ta oli Utøya saarel laagris.

«Tapsid meie sõpru, kuid sa ei suutnud hävitada meie ühist eesmärki. Oled Norra vihatuim inimene. Ma ei vihka sind ja ma ei karda sind. Oleme sinust tugevamad. Me ei võitle paha vastu pahaga, vaid headusega, ja me võidame,» on Norra teismelise seisukoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles