Martin Kukk: Reformierakonnas sisedemokraatia toimib

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Mumm / Postimees

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke hinnangul ei ole oravaparteis erilisi probleeme sisedemokraatiaga. Tema sõnul on erakond loonud erinevaid võimalusi sisedemokraatia edendamiseks, mistõttu on kõigil liikmetel, kes seda ainult soovivad, võimalik aruteludes aktiivselt osaleda.

Isamaa ja Res Publica Liidu liige Jaan Uustalu tõi oma Postimehes avaldatud arvamusloos välja mitmeid vajakajäämisi Eesti erakondade sisedemokraatias. Ta toonitas, et Eesti erakondadel oleks palju õppida Rootsilt, kus poliitiline arutelu ei jää vaid poliitladvikusse, ning erakonna liikmeid kaasatakse laiemalt.

«Ei oska anda kommentaare ja hinnanguid kõigi Eesti erakondade põhjal, küll aga saan öelda, et Jaan Uustalu arvamusloos mainitud demokraatlikud protsessid (argumenteeritud debatid nii piirkondades kui erakonna juhatuses) on kombeks ka Reformierakonnas,» kommenteeris Martin Kukk Uustalu arvamust.

Peale selle on tema sõnul erakonnas juurutatud terve rida regulaarseid koosolekuid ja volikogusid, mille kaudu otsustamisprotsessid jõuavad kõigi liikmeteni. Lisaks on üldjuhul avatud piirkondade, maakondade ja erakonna juhatuste koosolekud ning erakonna üldkogudel on võimalus igal erakonna liikmel päevakorda lisada oma sõnavõtte.

«Eesti elu kujundamisel räägib otseselt ja igapäevaselt kaasa üle 500 reformierakondlase kohalikes omavalitsustes,» kinnitas Kukk.

Igal erakonna liikmel on tema sõnul võimalus erakonna tegemistes kaasa rääkida ja oma seisukoht esitada erakonna siseveebis ehk oravavõrgus. «Seal käivad tihti väga kirglikud arutelud,» osutas Kukk.

Järjest tihedamalt kasutab erakond kommunikatsioonikanalina sotsiaalvõrgustikke Facebook ja Twitter, kus Reformierakonna otsustajatega saavad otse suhelda nii erakonna liikmed kui ka kõik Eesti inimesed.

Erakondade sisedemokraatia teema on viimasel ajal tõusetunud eriti seoses lõhega Isamaa ja Res Publica Liidus ning sisepingetega Keskerakonnas, samuti pööras meedia suuremat tähelepanu erakondade otsustamisprotsessile seoses riigikogu valimistele esitatud nimekirjadega ja sealsete kandidaatide järjestusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles