Rootslane üritas ehitada koju tuumareaktorit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geigeri loendur
Geigeri loendur Foto: SCANPIX

Rootsi politseinikud pidasid kinni 31-aastase mehe, kes püüdis oma koju ehitada tuumareaktorit.

Ajahele Helsingborgs Dagbladet andmetel oli Angelholmis elav mees tellinud välismaistelt firmadelt radioaktiivseid jäätmeid. Lisaks kasutas ta ka suitsuandureid, mis sisaldavad väikses koguses radioaktiivset ainet, vahendas MTV3.

Mees oli oma katsetustest teinud fotosid ja riputanud need internetti üles. Ta oli püüdnud korteris valmistada kolme radioaktiivse aine segu.

Paar nädalat tagasi kirjutas ta ametivõimudele kirja, milles soovis saada teada, kas tuumareaktori rajamine koju on seaduslik või mitte. Ametnikud läksid koos politseinikega mehe juurde ja leidsid eest uskumatus seisukorras oleva korteri, kus kindluse mõttes mõõdeti ka radiatsiooni taset.

«Mul oli Geigeri loendur ja ma pole märganud mingeid radioaktiivsusega seotud probleeme,» rääkis mees.

Rootslane tunnistas, et on alati huvitunud tuuma- ja elementaarfüüsikast. «Olen lugenud läbi palju raamatuid ja tahtsin näha, kas see töötab,» selgitas ta.

Mees viidi politseisse ülekuulamisele, kuid lasti pärast vabaks.

Oma kodus tuumareaktorit ehitada püüdnud mees ei tea, kas see lõpuks oleks tööle hakanud või mitte.

«Arvatavasti oleks olnud päris raske seda tööle saada. Kõik mu asjad võeti ära, seega on katsetused lõppenud. Võin käsitleda teemat nüüd üksnes teoreetiliselt,» jutustas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles