Nord Stream plaanib lõhata teele jäävad miinid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanil on Nord Streami kavandatav torujuhe..
Plaanil on Nord Streami kavandatav torujuhe.. Foto: SCANPIX.

Soome lahte põhja plaanitava gaasitoru trassile jäävad vanad lõhkemata meremiinid kavatsetakse ekspertide kinnitusel lõhata vee all.

 

Nord Streami juhe hakkaks idapoolses otsas kulgema läbi mitmete kunagiste miiniväljade, sest siia on sõdade ajal lastud üle 100 000 meremiini ning Soome lahte peetakse üldse üheks maailma kõige mineeritumaks merepiirkonnaks, kirjutas Helsingin Sanomat.

Teise maailmasõja järel lõigati miiniväljade kinnitusvaierid läbi nii, et lõhkekehad vajusid mere põhja ja ei tõusnud enam pinnale. Plaanitavalt gaasitoru trassilt ongi leitud selliseid plahvatusohtlikke vanu miine, millest suurem osa asub rahvusvahelistes vetes rohkem kui 70 meetri sügavusel.

Nord Streamilt nõutud keskkonnamõjude hindamise kavas märgitakse, et sellised miinid kavatsetakse vee all lõhata. Samas on teele ette jäävad miinid juba ka ära kaardistatud  Toru merepõhja paigaldama asuva laia aluse ankrute alla jääda võivate miinide kohta aga andmeid ei ole toodud ning seetõttu tahavad keskkonnaametnikud ettevõttelt lisaselgitusi.

Soome kaitsejõududes ollakse üsna rahul sellega, kuidas konsortsium kavatseb miinid hävitada, sest nende vee all lõhkamine on täiesti tavaline. Läänemerre on aga lisaks miinidele uputatud ka keemiarelvi, mille kahjutukstegemine oleks ilmselt märksa keerulisem.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles