Advokaat: Breivik ei mõista oma olukorda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breiviki advokaat Geir Lippestad.
Anders Behring Breiviki advokaat Geir Lippestad. Foto: SCANPIX

Norras 77 inimest tapnud Anders Behring Breivikit kaitsev advokaat nimetas oma vanglas istuva kliendi esitatud ennekuulmatuid nõudmisi tõendiks sellest, et kinnipeetav ei mõista oma olukorda.

Näiteks on Breivik nõudnud, et Norra valitsus tagasi astuks ning küsinud Jaapani arstide järele, kes tema arvates ta vaimset seisundit paremini hinnata oskavad, vahendab BBC News.

Advokaat Geir Lippestadi sõnul on Breviki koostatud nõudmiste nimekiri pärismaailmast kaugel ja seda on täiesti võimatu täita. Lippestad lisas, et selliste ideede väljakäimine näitab, et Breivik ei saa aru, kuidas ühiskond toimib.

«Tema nõudmistes sisaldub nii Norra kui kogu Euroopa ühiskondade täielik segilöömine,» märkis ta. «Aga see näitab, et ta ei mõista oma olukorda.»

32-aastane Breivik on öelnud, et jagab endale väidetavalt teada olevatesse  terrorirühmitustesse puutuvat infot vaid siis, kui tema nõudmised täidetakse, ütles advokaat.

Norra politsei kahtleb mehe väidetes, et ta kuulus laiemasse terroriorganisatsiooni, kuid on lubanud seda kontrollida.

Kohus tegi Breiviki vaimse seisundi hindamise ülesandeks kahele psühhiaatrile, kes esitavad raporti 1. novembriks, kuid Breivik nõuab, et teda uuriksid Jaapani arstid. Lippestadi sõnul põhjendas tema klient nõudmist väitega, et jaapanlased mõistavad au tähendust ning saaksid seega temast paremini aru kui eurooplased.

Lisaks utopistlikke nõudmisi sisaldavale nimekirjale koostas Breivik ka teise, argisema nimekirja, milles nõudis sigarette ja tsiviilriideid, ütles Lippestad.

Varem on advokaat öelnud, et ilmselt on tema klient vaimuhaige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles