Egiptuses algab kohus endise presidendi Mubaraki üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak Foto: SCANPIX

Egiptuses Kairos algab täna kohus endise presidendi Hosni Mubaraki üle.

Mubarakit süüdistatakse mõrvades ja korruptsioonis, edastab Reuters.

Egiptuse siseministri Mansur Essawy kinnitusel peaks kuurortlinna Sharm-el-Sheiki haiglas ravil olev Mubarak ka ise kohtuistungil osalema. Samas ei olda kindlad, kas Mubaraki raviarst selleks loa annab.

«Kui arst loa annab, viiakse Mubarak sõjaväelennukiga Kairosse, kus ta astub kohtu ette. Me ei soovi egiptlastes tekitada viha, et kohus toimub ilma temata,» lausus siseminister.

Egiptuse tervishoiuministri Mohamed Awad Tag el-Dini andmetel ei pruugi Mubaraki tervis lennukisõitu välja kannatada.

Juba varem nõudis prokurör, et Mubarak viidaks Punase mere kuurordist Kairo vanglasse või sõjaväehaiglasse. Siis ei saadud seda endise presidendi südameprobleemide tõttu seda teha.

Kairos antakse lisaks Mubarakile kohtu alla ka kaks tema poega, endine siseminister ning kuus politseijuhti. Kohut mõistetakse ka Mubaraki valitsusega seotud ärimehe üle, kes aga jõudis põgeneda Hispaaniasse.

30 aastat Egiptust juhtinud Mubaraki võib halvimal juhul oodata ees surmanuhtlus.

Selle aasta alguses toimusid Egiptuses laiaulatuslikud meeleavaldused, milles hukkus üle 800 inimese. Nende meeleavalduste tõttu oli Mubarak sunnitud lõpuks tagasi astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles