Golovatovi juhtum kütab endiselt kirgi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Golovatov.
Mihhail Golovatov. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendis Leedut esindav Radvilė Morkūnaitė pöördus Euroopa Komisjoni poole palvega uurida KGB endise polkovniku Mihhail Golovatovi vabastamist.

«On oluline, et Euroopa Komisjon vaataks juhtumi läbi ja annaks sellele oma hinnangu, sest on kaheldav, kas Euroopa Liidu õigusaktidest peeti nõuetekohaselt kinni,» leidis Morkūnaitė, vahendas Leedu uudisteagentuur ELTA.

«Tuleb uurida, kas rikuti õigusasutuste otsuste tunnustamise põhimõtet ja vastastikust usaldust. ELi koostöö õiguskaitse valdkonnas põhineb sellel põhimõttel,» lisas Leedu eurosaadik oma pöördumises.

Samuti soovis Morkūnaitė vastust küsimusele, milliseid meetmeid kavatseb Euroopa Komisjon rakendada, kui leiab kinnitust väide, nagu oleks Vilniuse veresauna arvatav kahtlusalune Golovatov reisinud korduvalt ELi liikmesriikides, kuigi tema tabamiseks andsid Leedu võimud 2010. aasta 18. oktoobril välja vahistamismääruse.

Vilnius soovib KGB endise polkovniku tuua kohtu ette, kuna teda süüdistatakse osalemises 1991. aasta Vilniuse veresaunas. Leedu võimude kinnitusel juhtis Golovatov KGB eriüksust, mis ründas Vilniuse teletorni kaitsma saabunud inimesi, kellest 14 hukkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles