PPA: sisserände kasvu Põhja-Aafrikast ei ole Eestis oodata

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis Liibüast Itaaliasse Lampedusa saarele saabunud põgenikud.
Aprillis Liibüast Itaaliasse Lampedusa saarele saabunud põgenikud. Foto: SCANPIX

Kuigi hiljutiste Põhja-Aafrika sündmuste tagajärjel on hüppeliselt kasvanud sealsete inimeste ränne Euroopasse, ei ole Eestis olulist sisserände kasvu oodata, kinnitas politsei- ja piirivalveameti migratsioonijärelevalve büroo peaekspert Egert Belitšev.

«Eesti ei ole Aafrika riikidest pärit inimestele sihtriigina atraktiivne, pigem on Eesti puhul tegemist transiitriigiga,» ütles Belitšev Postimees.ee’le.

Tema andmetel ei ole Eestis viimasel aastal märgata suuri muutusi Aafrika riikidest pärit välismaalaste ebaseadusliku sisserände surves.

Belitšev kinnitas, et ootamatusteks on riik siiski valmistunud. «Eestis on koostatud tegevuskava, mis reguleerib erinevate valitsusasutuste tegevust ja koostööd massilise sisserände korral. Samuti on toimunud erinevaid praktilisi õppusi massilise sisserändega toimetulekuks ning regulaarselt toimuvad ka reservametnike koolitused,» selgitas ta.

Financial Times kirjutas juunis, et peamiseks illegaalide väravaks Euroopasse on Itaalia, millele järgneb Kreeka.

ELi piiriameti Frontexi andmetest selgub, et tänavu esimeses kvartalis võeti ELi riikidesse sisenemise katsel kinni 33 000 isikut, mis on üle kahe korra rohkem kui mullu samal ajal (14 300). Enam kui kaks kolmandikku neist leiti Itaalia saarelt Lampedusalt või selle ümbrusest. Peamiselt on sinna saabunud põgenikud pärit Tuneesiast ja Liibüast. Lampedusale on aasta esimese viie ja poole kuuga saabunud hinnanguliselt 41 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles