Kohus Hosni Mubaraki üle jätkub 15. augustil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak Foto: SCANPIX

Eile algas kohus Egiptuse endise presidendi Hosni Mubaraki üle.

83-aastane endine riigijuht oli kohtus haiglavoodis, mille ümber oli puur, kirjutab Helsingin Sanomat.

Pärast esimest kohtuistungit viidi Mubarak Kairo sõjaväehaiglasse. Kohus tema üle jätkub 15. augustil.

Mubarak sõnas kohtus, et ta ei tunnista endi mitte üheski tema vastu esitatud süüdistuses süüdi.

Endist riigipead süüdistatakse mõrvades ja korruptsioonis. Selle aasta alguses Egiptuses toimunud väljaastumistes hukkus üle 800 meeleavaldaja. Prokuröri sõnul andis Mubarak sõjaväe eriüksusele käsu meeleavaldajaid tulistada.

Paljud egiptlased nägid selle aasta veebruaris tagasi astuma sunnitud Mubaraki eile üle hulga aja esmakordselt kui Egiptuse riigitelevisioon ta kohtuistungi üle kandis.

Teki lõuani tõmmanud Mubarak oli voodis ja tema lähedal olid ta kaks samuti kohtu alla antud poega Alaa ja Gamal.

Kairos toimusid samal ajal Mubaraki vastaste ja pooldajate vahelised kokkupõrked. Üle 100 märulipolitseiniku püüdis kivide ja pudelitega teineteist loopinuid eraldada.

Lisaks Mubarakile ja ta poegadele anti kohtu alla ka endine siseminister Habib al-Adiy ja kuus kõrget politseiametnikku. Mubaraki valitsusega koostööd teinud ärimees Hussein Salem põgenes riigist. Salemi üle mõistetakse kohut tagaselja.

Neid kahtlustatakse miljonite dollarite varastamises ning tsiviilisikute tapmises. Kui kohus nad süüdi mõistab, siis võidakse määrata isegi surmanuhtlus.

Hosni Mubaraki tervislik seisukord on küsimusi tekitanud. Mubaraki advokaadi kinnitusel põeb ta klient maovähki ja tal tekkis mingiks ajaks kooma.

Haigla allikatel keeldus Mubarak söömast ning tal on depressioon. Egiptuse tervishoiuministeeriumi andmetel olevat Mubarak teatud varasematest terviseprobleemidest hoolimata hea tervise juures.

Osa egiptlasi peab kohut Mubaraki üle farsiks, kuna praegu Egiptust juhtiv sõjaline hunta koosneb Mubaraki endistest kindralitest ning selle juht Hussein Tantawi oli paarkümmend aastat Egiptuse kaitseminister.

Luureasjatundjate arvates teab Mubarak liiga palju oma endiste kaaslaste kohta ja selle tõttu ei julgeta talle karmi karistust määrata.

Egiptust valitsev sõjaväeline hunta teatas, et endise juhi üle peetav kohus toimub kiiresti ja õiglaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles