Tšehhi valmistub turvama Balti riikide õhuruumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Eesti ja NATO lipud.
Pildil on Eesti ja NATO lipud. Foto: Toomas Huik

Tšehhi kavatseb saata järgmisel aastal Balti riikide õhuruumi turvama oma uued Jas-39 Gripen hävitajad, kirjutab Ceske Noviny.

Tšehhi kaitseminister Vlasta Parkanova ütles täna, et Tšehhi saadab neli oma 14st Gripen-tüüpi lennukist järgmisel aastal Balti riikide õhuruumi turvama.

Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamine on Tšehhi lähiajaloo suurim sõjaline missioon. Tšehhi lennukite kasutamise Balti riikide õhuruumi turvamisel peab veel heaks kiitma riigi parlament.

Praegu turvavad Balti riikide õhuruumi Ameerika Ühendriikide lennukid. USA võttis Saksamaalt õhuturbemissiooni üle oktoobris.

Kuna Baltimaadel pole õhupatrullimiseks sobivaid lennukeid, kaitsevad Balti riikide õhuruumi alates NATOga ühinemisest 2004. aastal alliansi partnerid, kelle hävitajad baseeruvad Zokniai lennuväebaasis.

2004. aastast alates on õhupolitsei missiooni Baltimaades juba täitnud Belgia, Taani, Suurbritannia, Norra, Hollandi, Saksamaa, USA, Poola, Türgi, Hispaania, Prantsuse ja Rumeenia õhujõud.

Praeguse kava kohaselt jätkab NATO õhuturbemissiooni 2011. aastani. Samas on Balti riikide kaitseväe juhatajad palunud NATO-l pikendada missiooni aastani 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles