Dalai-laama kohtub nelja ministriga

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip kohtus dalai-laamaga 2001. aastal, kui oli veel Tartu linnapea. Peaministrina ta Tiibeti usujuhiga aga ei kohtu.
Andrus Ansip kohtus dalai-laamaga 2001. aastal, kui oli veel Tartu linnapea. Peaministrina ta Tiibeti usujuhiga aga ei kohtu. Foto: Margus Ansu

Kolmandat korda Eestisse tulev Tiibeti usujuht dalai-laama kohtub nelja ministriga, riigikogu esimees Ene Ergma ning peaminister Andrus Ansip ametlikul kohtumisel ei osale.

«Riigi ametid ei taha väga selle kõigega tegeleda, nii et visiidi ettevalmistamine on tõepoolest keeruline,» rääkis Budismi Instituudi direktor Sven Grünberg intervjuus Vikerraadiole, vahendab ERR Uudised.

Tema sõnul on praeguseks teada, et Tiibeti vaimse liidriga kohtuvad neli ministrit: Mart Laar, Ken-Marti Vaher, Juhan Parts ning Jaak Aaviksoo, kes 2005. aastal andis dalai-laamale Tartu Ülikooli audoktori nimetuse.

Grünbergi sõnul on Tiibeti usujuhi soov näha eelkõige Eesti rahvast. «Kõik sai alguse sellest, et ma arvasin, et viisakuse pärast peaks kutsuma ja ta ütles, et Eestisse ma tahan kindlasti tulla, et Eestis on nii tore rahvas,» rääkis ta.

Riigikogu esimees Ene Ergma ütles dalai-laamaga kohtumisest ära, tuues eelmisel nädalal põhjenduseks kokkusaamise kolleegidega Balti- ja Põhjamaade parlamentidest.

Peaminister Andrus Ansip on 2001. aastal Tartu linnapeana dalai-laama vastu võtnud. Tänavu veebruaris, mil dalai-laama visiit teatavaks sai, märkis peaminister, et nüüd jälgiks ta nö ühe Hiina poliitikat ja nagu teiste riikide peaministrid, hoiduks ametlikest kohtumistest.

Dalai-laama viibib Eestis 16.-18. august.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, kuna taotleb Tiibeti iseseisvust. 1989. aastal pälvis ta Nobeli rahupreemia ja 2005. aastal valiti ta Tartu Ülikooli audoktoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles