Laste kaitsmiseks netiohtude eest tuleb harida vanemaid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebis varitsevatest ohtudest peaksid lastele rääkima esmalt nende vanemad.
Veebis varitsevatest ohtudest peaksid lastele rääkima esmalt nende vanemad. Foto: Corbis / Scanpix

Laste kaitsmiseks internetis varitsevate ohtude eest soovitab andmekaitse inspektsioon esmalt harida hoopis vanemaid.


«Mis puutub alaealistesse, siis soovitan kõigepealt harida hoopis vanemaid,» rääkis andmekaitse inspektsiooni menetlustalituse vaneminspektor Kadri Levand ETV hommikusaates «Terevisioon».

Ta soovitas vanematel külastada veebilehte peremeedia, kust võib leida asjakohast ja head infot. «Iga vanem peab lapsele eelnevalt rääkima, mis ohud internetis valitsevad,» rõhutas Levand.

Tema sõnul peavad ka portaalid hoiatama lapsi ning seda tuleks teha sellises formaadis, et lapse neid ka loeks.«Ei piisa sellest, kui onkusagil väike Wordi fail,» sõnas ta.

Levandi sõnul on igaühel õigus nõuda oma isikuandmete töötlemise lõpetamist ja juhul, kui portaal ei võta maha näiteks ilma inimese loata üles pandud fotosid, siis on õigus pöörduda andmekaitse inspektsiooni poole.

 Samas soovitas ta inimestel esmalt pöörduda portaalide poole ja paluda materjalid sealt kõrvaldada.

Kui sellest pole abi, alles siis tasuks võtta ühendust andmekaitse inspektsiooniga.

Kaebuse laekumisel, kui ilmnevad isikuandmete kaitse seaduse rikkumise tunnused, algatatakse väärteomenetlus ning tõenäoliselt karistatakse portaalipidajat trahviga.

Lubamatu foto konkreetset ülespanijat on enamasti kahjuks väga raske tuvastada, sest IP aadressi jälitusluba andmekaitsjatel pole.

Eile palus andmekaitse inspektsioon inimestel, kes ei ole andnud nõusolekut portaalis www.fotod.ee piltide avaldamiseks ja kelle õigusi seoses fotode avaldamisega on rikutud, võtta ühendust inspektsiooniga.

Inspektsiooni esindaja rõhutas, et ka fotod või helisalvestused, mille alusel isik on tuvastatav, on isikuandmed ning fotode avaldamine ilma fotol kujutatud isiku nõusolekuta on seadusevastane.

Levandi sõnul pole esialgu neile ühtegi avaldust laekunud.

Põhiprobleem selle netilehega oli Kadri Levandi sõnul selles, et algne tekst kutsus üles nö kätte maksma oma endisele tüdruksõbrale ja jättis mulje, nagu oleks lubatav teiste inimeste fotosid nende loata internetti üles panna.

Kutsudes nii Levandi hinnangul otsekui inimesi seadust rikkuma. Pärast inspektsioonipoolset korduvat pöördumist üleskutse teksti muudeti ning mõne aja pärast suleti lehekülg hoopis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles