Tolliameti uurijad on kolme kvartaliga tabanud miljon salasigaretti

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide tolliametnike avastatud salasigarettidest..
Näide tolliametnike avastatud salasigarettidest.. Foto: Maksu- ja tolliamet.

Üheksa kuu jooksul on MTA uurimisosakonna töötajate poolt kinni peetud mitmed isikute grupid, kes tegelesid kokku üle 1 miljoni salasigareti ebaseadusliku käitlemisega.

2008. aasta III kvartali lõpuks on MTA uurimisosakonna poolt aktsiiskaupade ebaseadusliku käitlemise avastamisega ära hoitud riigile ligi 1,2 miljoni krooni ulatuses kahju tekitamine.

MTA uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul on akstsiiskaupadega seotud kuritegevuse vastases võitluses üheks peamiseks eesmärgiks tabada isikute gruppe, kes organiseerivad suures koguses sigarettide ebaseaduslikku käitlemist ja salakaubavedu. 

«Kui aastate eest ei olnud haruldane mõne miljoni salasigareti korraga tabamine, siis täna transporditakse vahelejäämise riski maandamiseks väiksemaid koguseid, kuid sagedamini,» täpsustas Kuus ja lisas, et selle tõttu on jäänud avastused mõnesaja tuhande salasigaretini juhtumi kohta.

Kuusi sõnul tekitab aktsiisikaupade ebaseaduslik käitlemine riigile suurt kahju, kuna salakaubanduse puhul jääb maksmata nii aktsiisi- ja käibemaks kui ka tulumaks kuritegelikul teel teenitud tulult.

11. novembril jõustus kohtuotsus tubakatoodete käitlemise korra rikkumises kolme isiku suhtes, kes peeti Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna ametnike poolt kinni käesoleva aasta juunis Valga maakonnas, Puka vallas asuval metsateel. Kokku peeti juhtumiga seoses kinni 25 kasti (250 000 tk) Venemaa maksumärgiga sigarette More.

Septembri alguses teostasid MTA uurijad koostöös Põhja maksu-ja tollikeskuse tollikontrolli ametnikega Tallinna sadama territooriumil sõiduki kontrolli, mille tulemusena tuvastati kaubikust ja Punase tänava ning keskturu ladudest kokku 378 000 sigaretti, 200 liitrit piiritust ning 45,6 liitrit viina.

Mai alguses pidasid Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna töötajad kinni kolmeliikmelise isikute grupi, keda kahtlustatakse suures koguses sigarettide ebaseaduslikus toimetamises läbi erinevate Euroopa riikide Suurbritanniasse.

Grupp püüdis märtsi alguses toimetada 350 600 vene maksumärkidega sigaretti Suurbritanniasse. Sigaretid pakendati fooliumiga vooderdatud pappkastidesse. Salasigarettide varjamiseks paigutati kastidesse pealmiseks kihiks makaronipakid.

Samal kuul peeti kinni ka viieliikmeline Narva ja Ivangorodi linna elanike grupp, kes püüdis ebaseaduslikult üle Narva jõe toimetada 150 000 Vene maksumärkidega sigaretti.

Sigaretikastid veeti ühelt kaldalt teisele trossi abil, mis oli eelnevalt lastud üle jõe suruõhu jõul toimiva liinikahuriga. Nimetatud grupiga on seotud ka märtsis ühe sõiduki kontrolli käigus avastatud 94 600 sigareti juhtum.

Mai lõpus teostati koostöös Lääne MTK tollikontrolli töötajatega Järva maakonnas sõiduki kontroll. Maasturi Audi Q7 pagasiruumist leiti 10 kasti sigarette, milles oli kokku 100 000 Vene maksumärkidega sigaretti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles