Norra poed boikoteerivad massimõrvari pilte avaldavaid lehti

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra ajalehe VG peahoone Oslos kohe pärast pommiplahvatust.
Norra ajalehe VG peahoone Oslos kohe pärast pommiplahvatust. Foto: SCANPIX

Norra mitmed kauplused ja lehekioskid keelduvad müümast väljaandeid, mille esilehel on massimõrvari Anders Behring Breiviki pilt.

Esimesena tegi sellise otsuse kauplusteketi Kiwi pood Romsåsis, kuid sellise hoiaku võtsid ka keti teised kauplused, vahendas Aftenposten.

«Me ei taha näha tema pilte oma kauplustes ja töökohtadel. Ta tuleb ära unustada, aga mitte esiplaanil hoida,» seisis lehealusel olnud paberil Norra telekanali TV2 andmetel.

Breiviki nime sedelil ei olnud. Teda kirjeldati sõnadega «see, kelle nime me kunagi ei maini».

Boikott puudutab suuri ajalehti Verdens Gangi ja Dagbladetit, mille toimetused on juhtunust hämmingus, vahendas Helsingin Sanomat. Dagbladeti peatoimetaja Lars Helle kirjutas võrguväljaandesse pika kommentaari, mille lõpetas Harry Potterit parafraseerides.

«Tema, kes jäägu nimetamata, on termin, mida Harry Potteri raamatutes kasutatakse kardetud lord Voldemorti kohta. Breiviki piltide vastustajad on ilmselt laenanud selle idee sealt,» kirjutas Helle.

«Nad unustavad aga ära, et Potter ise kasutas Voldemorti nime ikka. Harry mõtles, et kui nime mitte mainida, siis see muudab Voldemorti ebainimlikumaks ja hirm tema vastu suureneb veelgi. Järgigem Harry Potteri eeskuju,» kirjutas peatoimetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles