Raamatukaupluste suvised müügihitid on uus liikluseeskiri ja Nadja koogid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatupood.
Raamatupood. Foto: SCANPIX

Raamatukaupluste müügiedetabelite esikolmikusse kuuluvad sel suvel kindlalt raamat uuest liikluseeskirjast ja liiklusmärkidest, Nadežda Kaarma kokaraamat «Nadja koogid» ning Andrei Hvostovi «Sillamäe passioon».

Arvestades, et uus liiklusseadus jõustus 1. juulil, on loogiline, et inimesed tahavad ennast liikluses kehtima hakanud muudatustega kurssi viia. Apollo raamatupoodides oli raamat «Uus liikluseeskiri ja liiklusmärgid. Liiklusseadus 2011» nii juuni kui juulis müügiedetabeli kolmandal kohal.

Esikümnesse mahtusid veel näiteks ka liiklustestid ning raamat liiklusmärkide ja teemärgiste tähendustest ning nõuetest fooridele.

Apollo raamatuketti pidava AS Rautakirja müügi- ja turundusjuht Mauri Kristjan Dorbek rääkis Postimees.ee´le, et suvi on kindlasti raamatuäris teistmoodi aeg, mis paljuski sõltub ilmast - ilusate ilmadega on raamatukauplused klientidest üsna tühjad.

Dorbeki sõnul valivad lugejad suvel pigem kas kergemat lugemist, mis igapäevaelusse romantikat lisaks, või just vastupidi – midagi sellist, mida töistel päevadel ei suudeta mahu poolest ette võtta, aga puhkuse ajal on aega otsast lõpuni mõnuga läbi lugeda.

Viimase aja trend on Dorbeki sõnul mitme erineva žanri koosmõju – näiteks ostetakse mõne populaarse kinofilmi või kuulsa telekokaga seotud raamatuid. Siia alla käivad kindlasti Mark Logue´ ja Peter Conradi «Kuninga kõne» ning Sara Grueni «Vesi elevantidele». «Raamat on üha rohkem osa muust meediast ja selle erinevate suundade kajastus-lisandus,» leidis Dorbek.

Samas läheb eestlastele endiselt korda ka oma riigi ja inimeste ajalugu. Näiteks on väga populaarseks osutunud Andrei Hvostovi «Sillamäe passioon», mis jutustab kirjaniku lapsepõlvest salapärases kinnises Kirde-Eesti linnas Nõukogude Liidu aatomitööstuse tehase kõrval. Hvostovi lood räägivad eestlastest, venelastest, külmast sõjast, seriaalikangelastest, välismaa asjadest ja «päris-Eestist», mis jäi väljapoole Sillamäed. Juttu on ka Sinimägede lahingutest, Vaivara koonduslaagrist ja muust sõjapärandist.

Samuti mahtus juunis ja juulis Apollo müügiedetabeli esikümnesse Raul Vaiksoo koostatud «Aja lugu 1. Visuaalne maailma ja Eesti ajalugu aegade algusest kuni keskajani», milles vaadeldakse Eesti ajalugu rööbiti Euroopa ja maailma ajalooga autori enda koostatud sadade täpsete ja värvikate ajalookaartide, diagrammide, enam kui tuhande foto, värvipildi ja joonistuse kaudu.

Lisaks pakuvad eesti lugejale huvi ka erinevad muinas- ja mõistujutud ning esoteeriline kirjandus.

Kui rääkida ebapopulaarsetest raamatutest, siis Dorbeki sõnul käivad siia alla kindlasti 19. ja 20. sajandi klassikalised autorid, kelle teoseid kauplustest enam sugugi ei osteta.

Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein lisas, et inglise keeles on sellel suvel enim ostetud raamatuid Eestist ning ka Eesti enda autoreid tõlgituna inglise keelde. Edetabelit juhivad «My Estonia», «Day in Tallinn», «Estonian’s Way», «Brushstroke Estonia» ja «Purge».

Välisautorite seas on Vagensteini sõnul väga populaarsed äsja ilmunud George R. R. Martini «A Dance With Dragons» ning Hollywoodi filmide mõjul ka Mark Logue´ ja Peter Conradi «Kuninga kõne» ning Sara Grueni «Vesi elevantidele». Jätkuvalt on populaarne ka Stieg Larssoni «Lohetätoveeringuga tüdruk».

Vagensteini sõnul ostetakse suvel üldiselt väga laias valikus raamatuid ning müügiedetabel peegeldab vaid jäämäe tippu.

«Puhkuse ajal tullakse ostma raamatuid, millest ehk palju kuuldud, aga varem pole aega leitud. Nii on suveostude hulgas palju raamatuid, mis edetabelites varemgi olnud,» märkis ta.

Suvel lehitsetakse tema sõnul rohkem kindlasti ilukirjanduse riiulite vahel - põnevikud, fantaasia- ja ulme on väga minevad. «Samuti leitakse aega enesesse süüvimiseks vaimsuse raamatute abil,» rääkis Vagenstein.
 

Populaarseimad raamatud Apollo raamatukauplustes

Juuni:

Nadežda Kaarma «Nadja koogid»
«Uus liikluseeskiri ja liiklusmärgid. Liiklusseadus 2011»
Andrei Hvostov «Sillamäe Passioon»
Mai-Agate Väljataga «Sinu igavene elu. Reisid minevikku ja tulevikku»
Hans-Joachim Schneider «Kauneimad paigad. Unistuste reisisihte kogu maailmast»
Rhonda Byrne «Vägi»
Kristiina Ehin «Viimane monogaamlane. Luuletused ja jutud»
Heiki Raudla, Raul Kilgas «Ajatud lood»
Heiki Raudla, Ringa Raudla «Kuldsed lood»
Raul Vaiksoo «Aja lugu 1. Visuaalne maailma ja Eesti ajalugu aegade algusest kuni keskajani»


Juuli:

«Liiklustestid EAKL 2011 eesti keeles»
Indrek Hargla «Apteeker Melchior ja timuka tütar»
«Uus liikluseeskiri ja liiklusmärgid. Liiklusseadus 2011»
«Liikluseeskiri ja liiklusmärgid. Liiklusseadus 2011»
Aavo Kokk, Andres Eilart «Pintsliga tõmmatud Eesti»
Andrei Hvostov «Sillamäe Passioon»
Jamie Oliver «Jamie 30 minuti road»
«Liiklusseadus. Liiklusmärkide ja teemärgiste tähendused ning nõuded fooridele»
Merit Raju «Hingele pai»
Raul Vaiksoo «Aja lugu 1. Visuaalne maailma ja Eesti ajalugu aegade algusest kuni keskajani»

Populaarseimad raamatud Rahva Raamatus:

Nadežda Kaarma «Nadja koogid»
Andrei Hvostov «Sillamäe passioon»
Aavo Kokk, Andres Eilart «Pintsliga tõmmatud Eestimaa»
Indrek Hargla «Apteeker Melchior ja timuka tütar»
Raul Vaiksoo «Aja lugu 1. Visuaalne maailma ja Eesti ajalugu aegade algusest kuni keskajani»
Kristiina Ehin «Viimane monogaamlane. Luuletused ja jutud»
Mai-Agate Väljataga «Sinu igavene elu. Reisid minevikku ja tulevikku»
Heiki Raudla, Ringa Raudla «Kuldsed lood»
Sara Gruen «Vesi elevantidele»
Meeli Lepik «Minu Omaan»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles