Tarand: Ansip mängis Ilvese vastutama

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Artur Sadovski

Presidendikandidaat Indrek Tarand ütles Kuku raadio saates «Nädala tegija», et Andrus Ansip jättis Euroopa Liidu tippkohtumisele minemata, et panna otsuste eest vastutama president Toomas Hendrik Ilves.

Tarandi hinnangul võib Eesti majanduslikku seisu hinnata mitmeti ja makromajanduslikud näitajad on meil Euroopa mõttes head, kuid valgusvihust hoiame väljas mikrotasandi toimetulekut ja nende inimeste saatust, kes ei jõua nii kiiresti ümber kohaneda.

Tarand rõhutas, et talle teeb väga palju muret, et 21. juulil oli Euroopa Liidu tippkohtumine, kus arutati, kuidas võlakriisis tegutseda, ja sinna läks president Toomas Hendrik Ilves, sest Andrus Ansipil oli ülitähtis kohtumine USAs.

«Tulemus oli see, et Ilves tuli tagasi ja teatati, et Kreeka päästmisele ei ole alternatiive,» sõnas Tarand. «Samal ajal levib rõõm, et meie maksma ei pea. Kes me siis oleme? Piletita sõitja? Bussijänes? Kuidas saab sellist kaksikmoraali kultiveerida?»

Tarand tõstis esile, et Eestit esindas kohtumisel president, kes parlamendi ees ei vastuta. Kui seal oleks olnud peaminister, siis oleks parlamendil võimalus küsida ja siis otsustada.

Samas pole rahanduskomisjon Tarandi väitel eurokriisi veel kordagi arutanud.

«Kui otsustame parlamendis, et abistame Kreekat, siis see toimub millegi arvelt,» sõnas Tarand. «Kui see toimub näiteks politsei ja päästeametnike arvel, siis sellist riiki ei suuda mina pooldada. Siin on presidendil oma roll.»

Tarandi sõnul on tal tunne, et Ansip mängis Ilvese vastutama, sest tegelikult saanuks sinna tõenäoliselt saata ka näiteks rahandusminister Jürgen Ligi, kuigi kutse oli vaid peaministrile või riigipeale.

«Ansip väga kavalalt mängis Ilvese vastutama ja Ansip on vastutusest puhas, nagu ka 1988. aastal Tartu rahu tähistamisel ja mitmel puhul mujal – see tundub olevat tema käekiri,» sõnas Tarand.

Tema hinnangul peteti Ilvese nõunikud ära, et praegune president saaks näidata, et on välispoliitilika asjatundja.

«Mina oleks öelnud, et saada rahandusminister. Või kui vahetada tahad, siis ma käin USAs ja sina lähed sinna, kus tehakse väga olulisi otsuseid,» sõnas Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles